Carbon credits: oplossing voor klimaatcompensatie agro en mkb

 
Carbon credits: oplossing voor klimaatcompensatie agro en mkb
Gepubliceerd: 20-07-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

De carbon credits-markt bestaat al een tijdje, maar boekt momenteel behoorlijk terreinwinst. Erikjan van Huet Lindemann, directeur van de startup Dutch Carbon Credits (DCC) en Lubbert van Dellen, senior adviseur Food&Agri bij Flynth, brengen de Nederlandse markt in kaart en vertellen over de kansen en uitdagingen.

Carbon credits

Een carbon credit is een verhandelbare eenheid. Hiermee kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot compenseren door ergens anders de CO2-uitstoot te reduceren. Elke credit staat voor één ton koolstofdioxide-equivalent (tCO₂e) die in de bodem is vastgelegd. Burgers en bedrijven kunnen investeren in deze carbon credits om hun CO2-footprint te verkleinen. De opbrengsten vanuit de handel in carbon credits leveren agrariërs een aanvullend verdienmodel op.

Vrijwillige markt

Dutch Carbon Credits richt zich vooral op de vrijwillige markt. “Hierbij gaat het aan de ene kant om mkb-bedrijven die niet binnen de ETS (Emission Trade System) vallen. En hun uitstoot willen compenseren. Aan de andere kant gaat het om agrariërs die koolstof kunnen vastleggen op hun percelen. Dat is waar de vrijwillige markt uit bestaat en waar wij ons dus op richten”, legt Erikjan uit.

Lubbert vult aan: “Alle bedrijven die onder de ETS zitten en meer dan 250 werknemers of 40 miljoen omzet per jaar hebben, zijn vanaf 2023 verplicht jaarlijks te rapporteren hoe hun CO2-emissie eruitziet. En hoe ze daarmee omgaan. Bedrijven met minder dan 250 werknemers of 40 miljoen euro omzet zijn vanaf 2023 verplicht om de complete emissie rondom mobiliteit op kilometerniveau te rapporteren. We merken dat de meeste vraag komt vanuit mkb-bedrijven. Ze willen zich maatschappelijk manifesteren op gebied van klimaat. Door hun uitstoot te compenseren met de aanschaf van carbon credits.”

Breng uw situatie in kaart

Volgens Lubbert valt er in de agrosector en het mkb nog veel winst te behalen als het gaat om bewustwording. Hij vertelt: “De wet- en regelgeving ligt vast dus het wordt hoog tijd voor (agro)ondernemers om zich hierop voor te bereiden. Daarbij is het belangrijk om allereerst een goed beeld te hebben wat het voor hun bedrijf betekent. Hoe breng je de emissie in beeld? Hoe groot is het gat dat je moet opvullen?”

De Stichting Nationale Koolstofmarkt verwacht ook dat de vraag naar carbon credits de komende jaren flink gaat stijgen. “Vanuit het mkb is die stijging inderdaad te zien. Tegelijkertijd zien we ook een enorme belangstelling bij agrariërs als het gaat om carbon farming. De uitdaging hier is vooral om volume te creëren. Daarom is het essentieel om binnen de agrosector gezamenlijk op te trekken in dit traject”, vertelt Erikjan.

Voorwaarden carbon credits

Om carbon credits vast te leggen, moeten (agro)ondernemers voldoen aan een aantal voorwaarden. “Koolstof vastleggen is een natuurlijk proces. Om dit om te zetten in carbon credits, gelden een aantal spelregels. Ten eerste moet er gemeten worden hoeveel koolstof er is opgeslagen. Ten tweede moet het additioneel zijn. Dat houdt in dat je meer koolstof moet vastleggen dan in het verleden. Ten derde moet het gevalideerd zijn door een onafhankelijke organisatie. Ten slotte moet iedere credit uniek geregistreerd zijn zodat deze maar een keer kan worden verkocht”, legt Erikjan uit.

Dit alles zorgt voor een langdurig en intensief traject. Erikjan vervolgt: “Een die wij als DCC in een keer goed willen doorlopen. De komende maanden willen we ervaring krijgen hoe je zo’n traject doorloopt, zodat we dit najaar én volgend jaar kunnen opschalen. We geloven  in de verbinding tussen bedrijven en agrariërs op lokale schaal.”

Rapportage

Hoe dit er uiteindelijk in rapportages uit komt te zien is nog niet duidelijk. “Voor ons als Flynth is dat een belangrijke invalshoek. We weten ondertussen wat mkb-ondernemers moeten rapporteren. Maar hoe ziet bijvoorbeeld de maatschappelijke paragraaf in de jaarrekening eruit, voor de mkb- én agro-ondernemer? Dat is voor ons nog een zoektocht. Dat wordt de komende jaren duidelijk. Het mooie is vooral het perspectief dat het biedt. Dit is voor het mkb en de agrosector een echte kans en een stukje waardering voor onze agrariërs.”

Meer weten

Wilt u meer weten over carbon credits? In deze video voor Boerenbusiness  gaan Erikjan en Lubbert hier met elkaar over in gesprek. Ze bespreken de uitdagingen, maar vooral ook de mogelijkheden van carbon credits voor het mkb en de agrosector. Bekijk de video voor meer informatie. Bent u benieuwd op welke manier carbon credits passen bij uw situatie? Neem dan contact op met Flynth. Onze ervaren adviseurs staan u met raad en daad bij. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: