Ondernemersdromen

Ondernemersdromen

 

Huidig economisch klimaat ideaal voor waarmaken ondernemersdromen

Volop subsidies, financieringsvormen en technologie in een markt die aantrekt

Als ondernemer heeft u plannen met uw bedrijf. U wilt een nieuwe vestiging openen, groeien in personeel, een mooi product ontwikkelen, een geheel nieuwe dienst uitrollen. Of misschien overweegt u wel een compleet ander bedrijf over te nemen. Dan staat u voor de keus: maakt u ze nú waar, of wacht u tot later?

Als ondernemer behoort u tot een bloedgroep die bruist van de mooie, kansrijke plannen. Toch komt het er voor velen in de waan van de dag gewoon niet van om deze dromen waar te maken. Ze worden op de lange baan geschoven. De tijd verstrijkt. Dat is zonde, want juist het huidige economische klimaat biedt volop kansen om dromen waar te maken.

De markt trekt aan
Zo zit de economie alweer even in de lift. Voor vrijwel alle branches is een betere periode aangebroken. Dat biedt voordeel op alle fronten. Terwijl de zaken beter gaan, profiteert u van ruimere marges, hogere productiviteit en meer ruimte voor investeringen in bijvoorbeeld innovatie of een nieuwe locatie.

Grijp die subsidiekansen
Tegelijk komen innovatieve of duurzame ondernemersplannen vaak in aanmerking voor verschillende subsidies. Denk aan subsidie voor R&D-projecten of voor haalbaarheidsstudies voor een innovatief product. Er zijn ook subsidies voor ondernemingen die sneller willen groeien en voor ondernemers met mooie plannen die bijdragen aan duurzaamheid of het (ondernemers)klimaat in de regio.

Die subsidies zijn soms landelijk, maar vaker nog regiogebonden. Ga na voor welke subsidies u in aanmerking komt en laat u hierin eventueel bijstaan door een adviseur.

Let op
Voorkom dat uw investeringsplan volledig afhankelijk is van subsidie. Wees erop bedacht dat u een eventuele financiering ook moet kunnen dragen zónder subsidie, want het doel van een goed plan is het creëren van economische waarde.

Volop technologie
Internet of Things, automatisering, mobiele apps of (software)robots: nog nooit was er zoveel technologie voorhanden als vandaag de dag. Profiteer van de mogelijkheden voor uw ondernemersdroom. Wilt u een nieuwe innovatie ontwikkelen, dan is een samenwerking met een technologiepartner wellicht een slimme keuze. Goede kans dat u in aanmerking komt voor een interessante subsidie, want ook samenwerking voor innovatie wordt graag gestimuleerd.

Scala aan financieringsmogelijkheden
Natuurlijk moet uw droom ook gefinancierd worden. Hoewel veel ondernemers denken dat de bank nauwelijks meer financiert, is niets minder waar. Natuurlijk, de selectie aan de poort is streng. Maar heeft u een goed, kansrijk plan, dan financieren banken uw plan nog altijd maar wat graag. Krijgt u tóch een afwijzing van uw huisbank? Dan is uw droom nog altijd geen gelopen race.

Want er zijn meer financieringsmogelijkheden. Denk aan crowdfunding, kredietunies, factoring en business angels. Of misschien een mix daarvan: gestapeld financieren noemen we dat. De markt van financiering is de afgelopen 10 jaar ingrijpend veranderd en was nog nooit zo gevarieerd. Uw reguliere bank is allang niet meer uw enige optie.

Uw ondernemersbestaan: voor hoelang nog?
Tot slot een punt waar veel ondernemers liever niet bij stilstaan: uw ondernemersbestaan kómt een keer tot een einde. Heeft u ambities voor een overname of ontwikkeling van een innovatie, dan gaan daar vaak enkele jaren overheen. Als u echt van uw stap wilt genieten, kunt u uw (investerings)plannen beter niet te lang laten liggen.

Dat geldt natuurlijk ook als u nog een lang ondernemersleven voor u heeft. Want wie weet of u over 10 jaar nog altijd kunt profiteren van de ideale combinatie van een aantrekkende markt, subsidiemogelijkheden, technologie én financieringen?

Dus: kiest u voor nu of later? U zegt het maar.