Voorgesteld wordt om het moment waarop aandelenoptierechten van werknemers in de loonheffingen worden betrokken met ingang van 1 januari 2022 aan te passen.
Aandelenoptierechten
Op grond van de huidige wet worden aandelenoptierechten belast op het moment dat deze optierechten worden uitgeoefend, met andere woorden het moment waarop de optierechten worden omgezet in aandelen. Dat blijft zo bij aandelen die bij de uitoefening direct verhandelbaar zijn. Voor aandelen die bij uitoefenen van het optierecht niet direct verhandelbaar zijn, wordt het heffingsmoment verschoven naar het moment waarop de bij uitoefening van het aandelenoptierecht verkregen aandelen verhandelbaar zijn. Maar de werknemer mag in dat laatste geval ook kiezen voor heffing bij uitoefening van het optierecht. Die keuze moet hij dan wel uiterlijk op het moment van uitoefenen schriftelijk aan de werkgever kenbaar maken.
Moment van verhandelbaar
Belangrijk is dat aangesloten wordt bij het moment van het verhandelbaar zijn, dat is het moment waarop de betreffende werknemer de mogelijkheid heeft deze aandelen te vervreemden. Dat hoeft dus niet samen te vallen met het moment waarop hij/zij de aandelen daadwerkelijk vervreemdt. Voor de omvang van het in aanmerking te nemen voordeel wordt dan aangesloten bij de waarde in het economische verkeer van de aandelen ten tijde van het verhandelbaar worden. Eventueel verhoogd met het vóór het verhandelbaar worden uitgekeerde dividend.
De bestaande fiscale tegemoetkoming voor aandelenoptierechten voor start-ups met een S&O-startersverklaring komt hiermee per 1 januari 2022 te vervallen.
Let op!
De aandelen worden voor deze regeling in principe geacht vijf jaar na beursgang verhandelbaar te zijn. De heffing kan dus niet eindeloos worden uitgesteld. Die vijfjaarstermijn geldt overigens ook als de vennootschap al beursgenoteerd is.
Tip!
De werknemer mag kiezen uit de twee afrekenmomenten. Aansluiten bij het moment van uitoefening is dus nog steeds mogelijk, mits die keuze uiterlijk op het moment van uitoefenen schriftelijk aan de werkgever kenbaar is gemaakt.