Huurders die in verhouding tot hun inkomen een te dure woning huren bij een woningcorporatie, bijvoorbeeld omdat zij in het verleden niet passend zijn toegewezen of omdat hun inkomen na het aangaan van de huurovereenkomst (aanmerkelijk) is gedaald, krijgen eenmalig recht op een huurverlaging.
Huurverlaging op initiatief van de woningcorporatie
Woningcorporaties worden verplicht om vóór 1 april 2021 aan een huurder een voorstel te doen om de overeengekomen huur te verlagen tot maximaal de voor de huurder geldende aftoppingsgrens voor de huurtoeslag. Dat geldt alleen voor huurders die niet meer dan een bepaald norminkomen verdienen (afhankelijk van de situatie maximaal € 31.550) en die een niet-geliberaliseerd huurcontract hebben. In het jaar waarin de nieuwe huur ingaat, kan deze niet meer regulier worden verhoogd (geen inflatiecorrectie). Na 2021 kan dat wel weer. De benodigde inkomensgegevens verkrijgt de woningcorporatie van de Belastingdienst.
Verzoek op huurverlaging door de huurder
Als de huurder niet op initiatief van de woningcorporatie in aanmerking komt voor huurverlaging kan de huurder ook zelf een verzoek om huurverlaging doen. Bijvoorbeeld wanneer de inkomensgegevens van de Belastingdienst niet meer actueel zijn omdat het inkomen van de huurder in 2020 of 2021 is gedaald. De huurder komt in aanmerking voor een huurverlaging als zijn inkomen gedurende een periode in de laatste zes maanden voorafgaande aan het verzoek lager was dan of gelijk was aan de toepasselijke actuele inkomensgrens voor passend toewijzen. Huurders moeten een dergelijk verzoek vóór 31 december 2021 bij de woningcorporatie indienen. Wanneer de huurder in aanmerking komt voor huurverlaging, zal de woningcorporatie binnen drie weken alsnog een huurverlagingsvoorstel aan de huurder doen.
Huurcommissie
Als de huurder niet instemt met het huurverlagingsvoorstel van de woningcorporatie, bijvoorbeeld omdat de huurder vindt dat de huur niet voldoende wordt verlaagd, dan kan hij een uitspraak van de Huurcommissie vragen. Dat kan de huurder ook als de woningcorporatie geen voorstel tot huurverlaging doet, nadat hij hierom heeft gevraagd.
Informatieplicht
Voor woningcorporaties geldt een informatieverplichting. Zij moeten de huurders (uiterlijk) bij het huurverhogingsvoorstel in 2021 informeren over hun mogelijke recht op huurverlaging.
Verlaging verhuurdersheffing
Om de woningcorporaties te compenseren voor de huurderving en administratieve lastenverzwaring, wordt het tarief van de verhuurderheffing met 0,036% verlaagd tot 0,526%. Deze tariefverlaging komt ten goede aan alle voor de verhuurderheffing belastingplichtige verhuurders.