WAB-scan

Wet arbeidsmarkt in balans van kracht: bent u WAB-proof?

Wet arbeidsmarkt in balans van kracht: bent u WAB-proof?
Gepubliceerd: 23-01-2020, laatst gewijzigd: 04-03-2020

Er is geen ontkomen aan: sinds 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht en er is geen overgangsregeling. Door de nieuwe wet zijn de regels rond arbeidsovereenkomsten en ontslag veranderd. Werkgevers die nog geen actie hebben ondernomen, moeten dat zo snel mogelijk alsnog doen. Heeft u alles goed geregeld en bent u WAB-proof? Dan bespaart u gemiddeld €2000 per jaar op uw werkgeverslasten*.

Belangrijkste veranderingen WAB

Kort gezegd krijgen oproepkrachten door de maatregelen uit de WAB meer zekerheid en personeel dat in vaste dienst is minder. Dit heeft (financiële) gevolgen voor werkgevers. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De hoogte van de WW-premie wordt bepaald door de aard van het contract: flexibel of vast.
  • Werknemers hebben vanaf dag één recht op een transitievergoeding bij geen voortzetting van het contract op initiatief van de werkgever.
  • Werkgevers mogen weer 3 tijdelijke contracten aanbieden in maximaal 3 jaar.
  • Een oproepcontract is per definitie tijdelijk. Na 1 jaar moet u oproepkrachten een vast aantal uur aanbieden.
  • Het is makkelijker om werknemers te ontslaan op basis van een combinatie van redenen, maar wel met een stevig prijskaartje.

Zorg dat u WAB-proof bent

Wie nog niets heeft geregeld, kan dat alsnog doen. Met terugwerkende kracht. Check met onze test of u WAB-proof bent. Zijn er verbeteringen mogelijk? Vraag dan onze WAB-scan aan. Zo weet u zeker dat uw personeelszaken op orde zijn.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77
Isabelle Dewulf Adviseur HR Services bij Flynth Isabelle Dewulf

isabelle.dewulf@flynth.nl