Werkkostenregeling: let ook op parkeren

 
Gepubliceerd: 17-05-2017, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Wist u dat de Werkkostenregeling ook gevolgen heeft voor de parkeergelegenheid van uw werknemers bij het werk? Hierdoor kunnen de kosten voor u als werkgever behoorlijk in de papieren lopen. Hoe zit het precies? In dit artikel leest u er meer over.

Onder de Werkkostenregeling (WKR) kunt u in 2017 1,2 procent van uw loonsom (de zogenaamde vrije ruimte) gebruiken voor onbelaste vergoedingen of verstrekkingen aan uw werknemers. Denk aan geschenken, fietsen en maaltijden. Overschrijft u de vrije ruimte, dan betaalt u over het deel buiten de vrije ruimte een eindheffing van 80 procent.

Werknemer met een auto van de zaak

Als u parkeergelegenheid bij de werkplek ter beschikking stelt aan een werknemer die een auto van de zaak heeft, dan zijn er geen gevolgen voor de loonheffingen. Ook mag u de gemaakte kosten voor parkeren bij de werkplek onbelast vergoeden. Dit wordt niet in mindering gebracht op de vrije ruimte.

Werknemer met een eigen auto 

Komt uw werknemer met een eigen auto naar het werk? Dan is dit een ander verhaal. Hieronder geven we twee situaties.

1. Werknemer parkeert op het terrein van de werkgever

Parkeert de werknemer met zijn eigen auto op het bedrijfsterrein, dan heeft het geen gevolgen voor de loonheffingen. Voor de parkeerplaats- of garage op uw terrein heeft u een arboverantwoordelijkheid. De parkeerplek wordt daarom als werkplek gezien. Uw zorgplicht voor de werkplek kan blijken uit een Arboplan of uit de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) die u op grond van de Arbeidsomstandighedenwet moet maken. Het parkeren wordt op nihil gewaardeerd.

2. Werknemer parkeert bij het werk, maar niet op het terrein van de werkgever

Parkeert uw werknemer met zijn eigen auto in de buurt van het werk, maar buiten het bedrijfsterrein? Dan wordt de parkeerplaats niet gezien als werkplek, omdat u daar geen arboverantwoordelijkheid over heeft.

Als u de parkeerkosten betaalt – zoals de werkelijke kosten van het kaartje, de parkeervergunning of een abonnement op de parkeergarage - dan wordt dat gezien als belast loon (ter hoogte van de werkelijk betaalde kosten, factuurwaarde of de waarde in het economisch verkeer). 

Heeft u geen of minder dan 19 cent per kilometer aan reiskostenvergoeding betaald? Dan kunt u gebruikmaken van deze gerichte vrijstelling. Alleen het bedrag boven de 19 cent per kilometer is dan belast.

U mag uw werknemer een onbelaste (vaste) vergoeding van maximaal 19 eurocent per kilometer (gerichte vrijstelling) betalen. Het maakt geen verschil of uw werknemer het vervoermiddel gebruikt voor woon-werkverkeer of andere zakelijk verkeer. In de  19 eurocent zitten de kosten van bijvoorbeeld afschrijving, brandstof, verzekering, maar ook parkeerkosten.

Bruteer in de salarisadministratie

U kunt de waarde van parkeren altijd bruteren in de salarisadministratie of dit bedrag ter laste brengen van uw vrije ruimte. Is er geen vrije ruimte omdat deze al opgebruikt is? Dan zult u 80 procent belasting moeten betalen. En dat kan snel in de papieren gaan lopen. Wees hier dus op bedacht.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Geschreven door: