Webshopverkopen na de Brexit

 
Gepubliceerd: 22-12-2020, laatst gewijzigd: 02-03-2023

Het Verenigd Koninkrijk is al definitief geen onderdeel meer van de EU. Eind dit jaar loopt de transitieperiode af. Het zal iedereen inmiddels bekend zijn dat dit ten aanzien van de btw voornamelijk gevolgen zal gaan hebben voor leveringen vanuit Nederland naar afnemers in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is ook duidelijk wat de gevolgen van de Brexit zijn voor webshopverkopen aan particuliere afnemers in Groot-Brittannië (het Verenigd Koninkrijk excl. Noord-Ierland). In dit artikel zullen wij hier op in gaan.

Per 1 januari 2021 zal in Groot-Brittannië ten aanzien van zendingen aan particulieren (afnemers zonder btw-nummer) onderscheid gemaakt worden tussen zendingen met een waarde van £135 of minder en zendingen met een waarde van meer dan £135. Daarnaast wordt het ook van belang of de goederen via een online marktplaats worden verkocht.

De grens van £135 wordt bepaald op basis van de waarde van de totale zending en niet op de waarde van de afzonderlijke producten. Eventuele verzendkosten en verzekeringen worden niet meegeteld indien deze apart zijn vermeld.

Zendingen van £135 of minder

Voor zendingen met een waarde van £ 135 of minder welke zijn besteld rechtstreeks bij de eigen webshop van de EU-verkoper geldt dat de verkoper Britse btw in rekening moet brengen. De verkoper zal zich in dat geval voor de btw moeten registreren in Groot-Brittannië, btw-aangiften moeten indienen en btw moeten afdragen over de verkopen. De goederen volgen een vereenvoudigde importprocedure.

Zendingen van meer dan £135

Voor zendingen met een waarde van meer dan £135 welke zijn besteld rechtstreeks bij de eigen webshop van de EU-verkoper geldt dat de verkoper geen Britse btw in rekening hoeft te brengen. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de betaling van de btw bij import. Als verkoper kun je er ook voor kiezen om de importprocedure in Groot-Brittannië zelf te verzorgen. In dat geval moet de verkoper de import btw betalen aan de douane en zelf Britse btw aan de klant in rekening brengen en op aangifte afdragen. Dit kan met name interessant zijn als je toch al in Groot-Brittannië voor de btw bent geregistreerd.

Verkoop via online marktplaats

Een online marktplaats is een website of een app waarop de goederen van andere ondernemers worden verkocht. De betaling loopt dan ook via deze website en leveringsvoorwaarden van de website zijn voor alle verkopers hetzelfde. Voorbeelden van een online marktplaats zijn Bol.com en Amazon.

Voor zendingen van £135 of minder die vanuit andere landen worden verkocht en vervoerd naar particuliere afnemers in Groot-Brittannië, wordt de online marktplaats verantwoordelijk voor de btw. De online marktplaats wordt beschouwd als de verkoper. Voor zendingen boven £135 blijft de verkoper zelf verantwoordelijk.

Zendingen aan ondernemers met een btw-nummer

Ten aanzien van verkopen aan ondernemers met een geldig Brits btw-nummer kan de btw naar de afnemer worden verlegd. Dit geldt voor alle zendingen ongeacht de waarde en de soort webshop. Wellicht ten overvloede, maar deze verkoop is vanaf 1 januari 2021 geen intracommunautaire verkoop (rubriek 3b van de aangifte) maar een internationale verkoop (rubriek 3a van de btw-aangifte). Pas hier uw administratie zo nodig op aan.

Actie nodig

Ondernemers die via een eigen webshop pakketjes met een waarde van £135 of minder versturen naar particulieren in Groot-Brittannië, moeten vanaf 1 januari 2021 beschikken over een btw-registratie en EORI-nummer in Groot-Brittannië en daar periodiek btw-aangifte indienen en die btw afdragen. Bovendien moet de administratie zo worden ingericht dat duidelijk is wel regime op welke zending moet worden toegepast. Ten slotte moet ook worden nagedacht over de manier van communicatie over de prijzen op de website. Kies je ervoor om de prijs incl. of excl. btw te vermelden? Ons advies daarin is om de prijs incl. btw te noemen en een opmerking op de website op te nemen dat het btw-bedrag kan wijzigen voor bestellingen buiten Nederland.

Noord-Ierland

Noord-Ierland krijgt een aparte status binnen het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland blijft vooralsnog onderdeel van het douanegebied van de EU. Dit betekent dat er geen douaneformaliteiten en procedures gelden voor de levering van goederen tussen EU-landen en Noord-Ierland.

Heeft u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: