Vraag vóór december 2022 om toepassing KOR

 
Vraag vóór december 2022 om toepassing KOR
Gepubliceerd: 16-11-2022, laatst gewijzigd: 23-11-2022

Komt uw jaaromzet niet boven de 20.000 euro (exclusief btw)? Dan kunt u kiezen voor de kleineondernemersregeling btw (KOR). Het voordeel is dat u geen btw in rekening hoeft te brengen aan afnemers. Ook hoeft u geen btw-aangiften in te dienen. Maar let op als u van plan bent grote investeringen te doen.

Wilt u de KOR toepassen per 1 januari 2023? Meldt u zich dan vóór 1 december 2022 aan bij de Belastingdienst. U moet zich uiterlijk vier weken voor het begin van het tijdvak waarin u de KOR wilt toepassen, aanmelden bij de Belastingdienst. De keuze voor toepassing van de KOR geldt voor drie jaar.

Btw-vrijgestelde ondernemer

Het toepassen van de KOR maakt u een btw-vrijgestelde ondernemer. Dit betekent dat u geen btw meer kunt terugvragen op uw inkopen en uw investeringen. Bent u voornemens om op korte termijn grote investeringen te doen? Dan kan de KOR nadelig zijn. U kunt dan de btw op de aanschaf niet meer terugvragen. Vraagt u de KOR aan in het tijdvak ná investering, dan moet u mogelijk ook een groot deel van de ontvangen omzetbelasting terugbetalen.

Kunnen uw klanten de btw aftrekken? Dan verhoogd de btw op een factuur de prijs voor hen niet. Zij hebben er misschien geen voordeel bij als u deelneemt aan de vrijstelling. Hebt u enkel particuliere klanten dan zal de vrijstelling voor hen meestal voordelig uitpakken

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Bent u benieuwd wat dit voor u als ondernemer kan betekenen? Neem contact op met uw adviseur. 

Heeft u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Eindejaarstip 2022

Geschreven door: