My Flynth
Nieuws

Verkorting WGA-risicoperiode: de wijzigingen op een rij

Gepubliceerd: 16-05-2018, laatst gewijzigd: 16-05-2018

Herinnert u zich het regeerakkoord van vorig jaar nog? Hierin is onder meer afgesproken dat de periode waarin de gevolgen van een WGA-uitkering van een (ex-)werknemer voor rekening van u als werkgever komen, wordt verkort van tien naar vijf jaar. Hoe zat het ook alweer? De maatregelen op een rij.   

De voorgestelde maatregelen op een rij:

 • Verkorting van de periode waarin de WGA-uitkering voor rekening van de werkgever komt van tien jaar naar vijf jaar. Dit geldt voor zowel werkgevers die publiek verzekerd zijn als voor eigenrisicodragers.
 • Eenmalige vrijstelling van de verplichting om na beëindiging van het eigenrisicodragen ten minste drie jaar lang publiek verzekerd te blijven.
 • Diverse maatregelen voor de berekening van de hoogte van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas, te weten:
  1. Premiecomponent WGA-lasten:
  - Tijdelijke verlaging ter compensatie van een ‘rentehobbel’ (gevolgd door een latere verhoging van deze premiecomponent).
  - Tijdelijke aanpassing van de berekening van de opslag of korting.
  2. Premiecomponenten WGA- en ZW-lasten:
  - Wijziging van het rekenpercentage en de regeling van het gemiddelde percentage.
  - Wijziging van de grens tussen kleine en middelgrote werkgevers.
  - Gescheiden berekening van sectorale en individuele premies.
  - Aanpassing van de berekening van het gemiddelde werkgevers-risicopercentage.


Verkorting van de WGA-risicoperiode

Voor u als werkgever zijn de eerste tien jaar van de WGA-uitkering van belang:

1. (Middel)grote werkgever, publiek verzekerd
U betaalt aan de Belastingdienst een hogere premiecomponent WGA-lasten van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas, als gevolg van de eerste tien jaar van de WGA-uitkering. Dit gaat dus naar vijf jaar.

2. Eigenrisicodrager
U betaalt gedurende de eerste tien jaar de WGA-uitkering zelf (vaak ondergebracht bij een private verzekering). De regering wil deze periode nu dus verkorten naar vijf jaar. 

De verkorting van de WGA-risicoperiode, betekent voor eigenrisicodragers ook dat de periode waarin de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer geldt wordt verkort, zowel voor het eerste als het tweede spoor.

De verkorting van deze periode moet in 2020 ingaan en gaat gelden voor WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers, waarvan de eerste dag van arbeidsongeschiktheid op of na 1 januari 2020 ligt. Voor WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers die vóór 1 januari 2020 arbeidsongeschikt zijn geworden blijft de WGA-risicoperiode tien jaar.

Verkorting risicoperiode: het doel

Doel van de verkorting van deze risicoperiode is dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om werknemers een vast contract aan te bieden. Zo wordt immers het financiële risico en de verantwoordelijkheid voor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte (ex-)werknemers beperkt.

Zo wil de regering wat doen aan het gevoel bij werkgevers dat zij te veel verantwoordelijkheden hebben voor arbeidsongeschikte werknemers, in verhouding tot de verantwoordelijkheden van die werknemers zelf.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via arbeidszaken@flynth.nl of 088 236 77 77.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 73 50

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Christa Smit

christa.smit@flynth.nl