nieuws

Verantwoord investeren in duurzame energie

Verantwoord investeren in duurzame energie
Gepubliceerd: 10-07-2020, laatst gewijzigd: 15-07-2020

De ontwikkeling van duurzame systemen voor klimaatbeheersing in de varkenshouderij staat niet stil. Investeren in duurzaamheid is goed maar het rendement is ook van belang. 

Door de oplopende prijs van aardgas stijgen in de varkenshouderij de stookkosten. Varkenshouders hebben wel alternatieven om de stal te verwarmen, zoals met biomassa. Dat staat echter steeds meer ter discussie. Een meer duurzame optie is warmte uit de stal benutten. 

Luchtwasser of Luchtwisselaar

Vooral vleesvarkens produceren veel warmte maar die gaat voor een groot deel met de ventilatielucht naar buiten. Het is zonde om daar niets mee te doen. Technieken daarvoor zijn er al geruime tijd, zoals onttrekken van warmte uit de luchtwasser of een luchtwisselaar. De vervolgstap is deze warmte benutten. Dat kan door het plaatsen van een wisselaar bij de luchtinlaat waardoor de binnenkomende lucht tijdens koude periodes wordt voorverwarmd. 

Warmtepomp

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een warmtepomp. Daarmee is energie efficiënt te benutten. Een warmtepomp is een soort elektrische kachel die deels elektra gebruikt maar grotendeels wordt gevoed met warmte uit de stallen. Kortom, dergelijke systemen zijn duurzaam en kunnen goed functioneren. Er zijn wel voorwaarden. Uit de stallen moet bijvoorbeeld voldoende warmte komen. Als dat niet zo is kan een dergelijk systeem averechts werken en nemen de stookkosten juist toe. Het is belangrijk om met de leverancier duidelijke afspraken te maken over het rendement van de warmtepomp, het zogenaamde COP. 

Laat uw rendement berekenen

Er zijn toepassingsmogelijkheden voor duurzaam verwarmen, dat is duidelijk. Maar vaak vragen ondernemers zich af waarin ze moeten investeren en of dat wel voldoende rendement oplevert. De adviseurs van Flynth kunnen dat vrij snel aangeven en ook het rendement berekenen. Een varkenshouder kan dit advies naast de offerte van de installateur(s) leggen. Maak er gebruik van. 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Henk Altena

Henk.Altena@flynth.nl