Nieuws

Veranderingen Gecombineerde opgave 2021

Veranderingen Gecombineerde opgave 2021
Gepubliceerd: 24-02-2021, laatst gewijzigd: 15-03-2021

Als agrarisch ondernemer vult u ieder jaar de Gecombineerde opgave in. Jaarlijks vinden er veranderingen plaats in de Gecombineerde opgave. Het is uiteraard handig als u van tevoren op de hoogte bent van deze wijzingen. Dat scheelt u immers tijd wanneer u de Gecombineerde opgave aan het invullen bent. Voor 2021 zijn een aantal veranderingen doorgevoerd ten opzichte van 2020. Zo vervallen de extra vragen voor de Europese landbouwtelling (IFS) en hoeft u bij veel onderdelen minder vragen in te vullen. Hieronder vindt u de wijzingen voor de Gecombineerde opgave 2021 op een rij.

Werk

Op dit onderdeel vervallen een aantal vragen, zoals vragen over bedrijfsopvolging, opleiding en rechtstreekse verkoop aan de consument.

Dieren

Op het onderdeel dieren zijn er wijzigingen bij rundvee, varkens, kippen en nertsen.

Voor de categorie rundvee is het niet meer nodig om vragen in te vullen over mestsoort of stalinrichting. Er wordt echter wel gevraagd om de verdeling van het gemiddelde aantal runderen over de juiste diercategorieën bij productiedoel gemengd/overig aan te geven. Als uw runderen altijd buiten lopen, geef u deze alsnog op in het onderdeel huisvesting. Hiervoor kunt u het nieuwe staltype ‘Altijd buiten’ gebruiken.

Voor varkens en kippen hoeft u geen vragen meer in te vullen over vloeruitvoering, uitloop naar buiten en weidegang. Ten slotte worden er dit jaar geen vragen meer gesteld over het aantal nertsen en de huisvesting daarvan.

Grond

Wanneer uw grond een lagere fosfaattoestand heeft, kunt u met fosfaatdifferentiatie extra fosfaat gebruiken. De hoeveelheid extra fosfaat die u mag gebruiken hangt af van de fosfaattoestand van uw grond.

De fosfaattoestand wordt vanaf 2021 bepaalt aan de hand van P-CaCl2- en P-AI getallen. Deze gecombineerde fosfaatindicator vervangt zowel het PAL-getal voor grasland en het Pw-getal voor bouwland. De oude verslagen met PAL en Pw blijven echter nog wel geldig. U kunt zelf kiezen welke u gebruikt wanneer u verslagen heeft met de nieuwe en oude getallen. Het is wel mogelijk dat de hoeveelheid extra fosfaat daarbij kan verschillen.

Tuinbouw

Voor tuinbouw vervallen alle vragen gerelateerd aan het telen in gebouwen of containers. Dit jaar hoeft u slechts een vinkje te zetten. De andere vragen hoeft u niet in te vullen. Daarnaast krijgt u geen vragen over de gebruikstitel van glastuinbouw en de herfstteelt van Euphorbia Pulcherrima.

Mest

Er wordt niet meer gevraagd met welk type mest (dierlijk, kunst of overig) u uw land heeft bemest. Daarnaast vervallen de vragen over de opslag van mest. Bij uitrijden van dierlijke mest worden er geen vragen meer gesteld over waterverdunning. U zult echter wel moeten aangeven of u middels een sleepslang de mest heeft aangevoerd naar een bemester.

De vragen gerelateerd aan mestverwerking hoeft u alleen in te vullen als u de mest verwerkt die door uw eigen onderneming is geproduceerd.

Administratieve lasten

De RVO vraagt niet meer of u de Gecombineerde opgave zelf heeft ingevuld of dat u dit in samenwerking met een adviseur heeft gedaan.

Dit jaar wordt de Gecombineerde opgave nog verstuurd per brief, maar u kunt in de opgave aangeven of u vanaf volgend jaar de uitnodiging digitaal wilt ontvangen.

Checklist Gecombineerde opgave 2021

We hebben voor u een uitgebreide checklist opgesteld om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van de benodigde informatie zodra u de Gecombineerde opgave 2021 invult.
Ook hebben we een aantal handige tips en aandachtspunten onder de checklist op een rij gezet, waardoor u samen met de Flynth checklist goed voorbereid bent op de Gecombineerde opgave 2021.

Download de gratis checklist!

 

Heeft u vragen over een aantal wijzigingen in de Gecombineerde opgave en wilt u hierover advies? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact met ons op en plan een afspraak in.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Hans Scholte Senior Bedrijfsadviseur bij Flynth Hans Scholte

Hans.Scholte@flynth.nl