Nieuws

Vaststelling Milieulijst en Energielijst 2022

Vaststelling Milieulijst en Energielijst 2022
Gepubliceerd: 29-12-2021, laatst gewijzigd: 05-10-2022

De Milieulijst en de Energielijst voor het jaar 2022 zijn inmiddels vastgesteld. In de Milieulijst zijn voor de  uitvoering van de Wet IB 2001 categorieën bedrijfsmiddelen aangewezen die in aanmerking komen voor willekeurige afschrijving (VAMIL) en voor milieu-investeringsaftrek (MIA). In de Energielijst zijn de bedrijfsmiddelen vermeld waarvoor een ondernemer Energie-investeringsaftrek (EIA) kan claimen. Beide regelingen worden hierna kort geschetst en de vindplaatsen worden daarbij aangegeven.

Milieulijst t.b.v. MIA en VAMIL

Per 1 januari 2022 gelden hogere steunpercentages voor de MIA, namelijk 27%, 36% en 45%, waarbij de categorie van 13,5% MIA komt te vervallen.

 

Met de instrumenten MIA en VAMIL worden investeringen in bedrijfsmiddelen die in het belang zijn van de bescherming van het Nederlandse milieu, fiscaal gestimuleerd. Het gaat hierbij om niet-gangbare bedrijfsmiddelen, waarvan de marktintroductie door deze instrumenten wordt ondersteund.

 

Jaarlijks vindt een aanpassing van de Milieulijst plaats, omdat voor bepaalde bedrijfsmiddelen verdere stimulering van de marktintroductie niet meer noodzakelijk wordt geacht, de formulering van bepaalde bedrijfsmiddelen wordt aangescherpt of versoepeld of omdat er nieuwe, innovatieve bedrijfsmiddelen op de Milieulijst worden opgenomen. Ten opzichte van 2021 zijn er 32 nieuwe bedrijfsmiddelen bij gekomen. Er zijn 28 bedrijfsmiddelen van de lijst afgegaan. Voor een korte samenvatting met de belangrijkste wijzigingen verwijzen wij u naar rvo.n

 

Per melding dient de investering ten minste € 2.500 te bedragen om in aanmerking te komen voor MIA/Vamil. Op rvo.nl vindt u de Milieulijst 2022 in pdf. Maar u kunt er ook online in zoeken.

Energielijst t.b.v. EIA

 

Net als dat het geval is in 2021, geldt in 2022 een percentage van 45,5% van het bedrag van de investering dat op de winst van de onderneming in aftrek kan worden gebracht.

 

Met de EIA worden investeringen in bedrijfsmiddelen gestimuleerd voor de besparing van energie en de vermindering van CO2-uitstoot. Op de site van rvo.nl vindt u een uitgebreidere toelichting op de werking van de EIA en de Energielijst.

 

Ten opzichte van 2021 zijn er weer bedrijfsmiddelen toegevoegd maar ook afgegaan. Voor een korte samenvatting met de belangrijkste wijzigingen verwijzen wij u naar rvo.nl.

 

De subsidieadviseurs van Flynth zijn u graag behulpzaam bij het verzorgen van de meldingen bij rvo. Heeft u hierover vragen? Mailt u dan naar uw vaste contactpersoon bij Flynth of vraagt u een subsidieadviseur om ondersteuning via info@flynth.nl.      

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Marianne van der Spek - van Hof Senior Subsidieadviseur bij Flynth Marianne van der Spek - van Hof