Top 5 van energiebesparende maatregelen in melkveehouderij

 
Top 5 van energiebesparende maatregelen in melkveehouderij
Gepubliceerd: 05-07-2019, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Er is veel aandacht voor het duurzaam opwekken van energie, bijvoorbeeld via windturbines of via zonnepanelen. Los hiervan is het slim om de mogelijkheden op het besparen van energieverbruik te onderzoeken. Want energie die u niet gebruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt.  

Energiebesparing brengt ook een kostenbesparing met zich mee. En dat is goed voor de portemonnee. Er zijn investeringen die energiebesparing opleveren. Van belang is dat zo’n investering wel moet kunnen worden terugverdiend, liefst ook nog vlot. Hieronder voor de melkveehouderij een overzicht van investeringen die redelijk snel kunnen worden terugverdiend.   

De top 5 van energiebesparende maatregelen met een snelle terugverdientijd: 

Een optimaal ingestelde voorkoeler bespaart 5-10 kWh/ 1.000 kg melk op 

Een WarmteTerugWin- installatie (WTW) levert een flinke energiesparing op. Deze is wel afhankelijk van verschillende factoren maar een gemiddelde besparing bij een elektrische boiler in combinatie met een WTW van 50C ligt op 3-8 kWh/ 1.000 kg melk 

Kwalitatief goede frequentieregelaar op de vacuümpomp die tot maximaal 25% van het maximale vermogen terug regelt, levert een besparing op van 3-6 kWh/ 1.000 kg melk 

Isolatie van het spoelsysteem in combinatie met temperatuurverlaging van het warmwatertoestel. De gemiddelde besparing bij een electrische boiler in combinatie met een temperatuurverlaging van 15 C ligt ongeveer op  1-3 kWh/ 1.000 kg melk 

Verlichting vervangen en optimaliseren met slimme schakelingen in combinatie met een onafhankelijk lichtplan. Weet u dat een LED lamp een besparing oplevert van 5x het energieverbruik van bijvoorbeeld een gewone TL lamp? 

Subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen 

Voor verschillende energiebesparende investeringen kunt u subsidie en fiscaal voordeel in de vorm van energie investerings afrek (EIA) krijgen. Dit kan oplopen tot 45%  van de aanschafwaarde. LED lampen in bestaande bebouwing en frequentie geregelde vacuümpomp zijn hier een voorbeeld van. Doet u een investering? Vergeet dit dan niet te melden bij uw adviseur. De aanvraag dient binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting te zijn gedaan. 

Meer informatie?

Zorg voor een gedegen onderbouwing van uw keuzes op het gebied van energiebesparing. Wilt u meer informatie of de planner aanvragen? Neem contact op met uw vaste Flynth adviseur of mail via het contactformulier. Wij helpen u graag. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: