Update: GLB en Meststoffenwet, wat betekent het voor u?

 
Update: GLB en Meststoffenwet, wat betekent het voor u?
Gepubliceerd: 15-12-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Op 8 november 2022 is de Uitvoeringsregeling GLB 2023 gepubliceerd in de Staatscourant, terwijl er uitstel is gekomen voor een aantal maatregelen op grond van de mestregelgeving, zoals bufferstroken en vanggewassen. De gevolgen hiervan zijn afhankelijk van uw deelname aan het GLB in 2023. Wat betekent dit alles voor u?

Formele goedkeuring Eurpose Commissie

Met de publicatie in de Staatscourant is de regeling definitief. De Uitvoeringsregeling GLB 2023 gaat in per 1 januari 2023. Het Nationaal Strategisch Plan (oftewel de Nederlandse invulling van het GLB) is nog niet formeel goedgekeurd door de Europese Commissie. De verwachting is echter niet dat er nog wijzigingen naar voren komen.

Uitstel mestregelgeving

De verplichting tot het hanteren van bredere bufferstroken (teeltvrije zones) vanuit de Meststoffenwet wordt een jaar uitgesteld. Wat betekent het uitstel van de mestregels voor u?

  • Indien u niet deelneemt aan het GLB in 2023, dan is alleen de Meststoffenwet voor u van toepassing. U ontvangt in dit geval dan geen bedrijfstoeslag vanuit het GLB.

U hoeft dan in 2023 geen bredere bufferstroken aan te houden, dan de verplichting die voor u geldt vanuit de huidige mestwetgeving. Ook geldt niet dat u op zandgrond uiterlijk 1 oktober op elk perceel een vanggewas of een volggewas zult moeten zaaien,om een korting op de gebruiksnormen te voorkomen.

  • Indien u wel een bedrijfstoeslag vanuit het GLB wilt ontvangen - en dus in 2023 deelneemt aan het GLB - dan zijn de conditionaliteiten uit het GLB voor u verplicht . Dat houdt in dat u onder andere wel bredere bufferstroken moet aanhouden langs watergangen en vanggewassen dient te telen onder de voorwaarden zoals deze in het GLB zijn vastgelegd.

Deze bufferstroken hebben in de GLB de breedte zoals in onderstaande tabel, die afhankelijk is van het aandeel ten op zicht van het topografisch perceel. Beslaan de bufferstroken samen meer dan 4 procent van het topografisch perceel, dan mag u de breedte in kolom ‘1e berekening > 4%’ aanhouden. Beslaan deze bufferstroken dan opgeteld nog steeds meer dan 4 procent van het perceel? Dan geldt de laatste kolom voor u. RVO bepaalt door intekening in de kaarten van 2023 welke breedte van de bufferstrook voor welke situatie geldt.

 

Breedte bufferstroken

Hoofdregel

1e berekening > 4%

2e berekening > 4%

Ecologisch kwetsbare waterlopen

5 meter

Geen berekening van toepassing, blijft 5 meter.

KRW waterlopen

5 meter

3 meter

Blijft 3 meter

KRW watervoerende sloot 10 meter of kleiner

5 meter

3 meter

1 meter

Overige waterlopen

3 meter

1 meter

0,5 meter

Droge sloot

1 meter

Geen berekening van toepassing, blijft 1 meter.

* KRW: Kaderrichtlijn Water

Rustgewasverplichting op zand- en lössgrond

In de regelgeving gelden volgend jaar drie categorieën rustgewassen.

  • De kortste lijst is de categorie rustgewassen die voor de ecopremie meedoen. Dit betekent dat de gewassen op deze lijst helpen om een toeslag te ontvangen in de categorie brons, zilver of goud.
  • De lijst met verplichte rustgewassen voor iedereen die deelneemt aan het GLB, is uitgebreider. Een teelt zoals tijdelijk grasland staat ook op deze lijst. Dat betekent dat het ruilen van percelen tijdelijk grasland tussen akkerbouwers en veehouders, om daar bijvoorbeeld aardappelen op te telen, voor de inzet als rustgewas geen probleem oplevert. Mits er wel één keer in de vier jaar weer een gewascode voor tijdelijk grasland wordt opgegeven voor het betreffende perceel.
  • De meest uitgebreide lijst met rustgewassen geldt pas vanaf 2024. Deze komt voort uit de meststoffenwet. Ook op deze lijst staat blijvend grasland en verder bijvoorbeeld het eerste jaar van een tweejarige lelieteelt.

Wat kunt u nu al doen?

Hebt u een groenbemester staan op één of meerdere percelen en kunt u deze tot 1 maart 2023 laten staan? Dan draagt dat als maatregel al flink bij in de punten die u nodig hebt voor het ontvangen van ecopremie (let op de voorwaarden). Kijk dus goed naar uw bouwplan en wees alert op de gevolgen voor het nieuwe GLB.

Praktische oplossingen vinden is lastig

De mogelijkheden die elk afzonderlijk bedrijf heeft binnen het nieuwe GLB, zijn sterk afhankelijk van de eigen mogelijkheden en de strategie die uw bedrijf heeft, zoals teeltafspraken met afnemers en ten aanzien van het ruilen van percelen. De regelgeving is complex en lastig te doorgronden. Daarnaast dient u tegelijkertijd rekening te houden met bijvoorbeeld het GLB én de Meststoffenwet. Dit alles vraagt veel van u als ondernemer in een periode waarin er al veel op u afkomt. Wilt u meer weten over het nieuwe GLB en/of hulp bij het maken van uw keuzes, neem dan contact op met uw accountmanager. Wij fungeren graag als uw sparringpartner.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: