My Flynth
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina delen wij graag nieuws en de laatste inzichten vanuit de markt en wet- en regelgeving. Wilt u automatisch op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen in uw branche en van actuele wet- en regelgeving; meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Blog

Update Brexit: grote belangen voor Nederlandse Food&Agri

Gepubliceerd: 30-03-2017, laatst gewijzigd: 20-04-2017

Het formele verzoek de EU te verlaten is de laatste week van maart ingediend. Dat is ruim 9 maanden nadat de Britten in een referendum stemden voor de Brexit.

Flynth-klanten beginnen de gevolgen van de aangekondigde Brexit te merken. Bijvoorbeeld aan de kortere looptijd van contracten en overeenkomsten die de Britten sluiten door de onzekerheid. En natuurlijk heeft de daling van de Britse pond gevolgen, want dat maakt Nederlandse producten daar duurder. In onderstaande tabel wordt duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk van belang is voor diverse  agrarische sectoren in Nederland. Van de aardappelproducten gaat relatief een groot deel naar het VK. Voor zuivel is het VK een kleine markt, want die wordt voornamelijk vanuit Ierland ingevuld.

Belang VK voor diverse sectoren in Food&Agri (bron: Boerderij Ambitie, april 2017)

       Productgroep:
Bestemming
Aardappel-
producten
Groente &
Fruit
Varkens- 
vlees
Zuivel     Sierteelt 
Nederland 20% 25% 33% 35% 10%
Verenigd Koninkrijk 19% 9% 9% 2% 11%
Rest EU 33% 56% 33% 43% 63%
Derde landen 28% 10% 25% 20% 16%

 

Gunfactor voor Verenigd Koninkrijk verdwijnt

Buiten Food&Agri zijn de gevolgen ook merkbaar. Het VK wordt nauwelijks meer betrokken bij onderzoeksvoorstellen die bij de EU worden ingediend door universiteiten, al dan niet samen met het bedrijfsleven.  Ook laait de discussie regelmatig op of het de Britten ‘gegund’ wordt om het vrij personenverkeer aan banden te leggen terwijl  de open markt voor goederen kan blijven. Bovendien is er volop discussie over het financieel centrum in Londen, waar veel banken zich voor Europa gevestigd hebben. Diverse ondernemingen oriënteren zich op een vestigingsplaats elders in Europa.

De stemming is na 9 maanden duidelijker: de Britten gaan de Brexit doorzetten en zij willen het hard gaan spelen. Aan de EU-zijde is de afwijzing door de Britten ook niet zonder emotie. De EU heeft inmiddels Michel Barnier benoemd tot onderhandelaar. En helder is ook dat de Britse regering het parlement moet betrekken bij de uittreding.

Grote  gevolgen voor Food & Agri verwacht

Na de Brexit is het VK geen onderdeel van de EU-markt meer met als gevolg dat vrije handel van goederen tussen EU en VK zal verdwijnen. Dit  zal op langere termijn grote gevolgen hebben voor de Nederlandse afzet van producten uit de Food&Agri-sector naar het VK. Juist voor deze producten zijn de marges relatief laag. Bijgeringe meerkosten door belemmeringen aan de grens kan het voordeel makkelijk omslaan naar producten uit andere landen.

Met name ondernemers die hun afzet zelf regelen en die relatief veel afzetten in Groot Brittannië zullen dat gaan merken. Meer rompslomp bij de export, meer kosten en dus een lastigere markt.

Veel zal afhangen van de onderhandelingen tussen de EU en het VK. De industrie en ook de financiële wereld hebben een sterke lobby en zullen hun belangen verdedigen. Het gevolg zou kunnen zijn dat de belangen van Food&Agri ondergeschikt worden aan grotere belangen. Hopelijk laten Nederlandse belangenbehartigers samen met de EU-partners verenigd in Copa/Cogeca  hun stem goed horen. 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Jan Breembroek

Jan.Breembroek@flynth.nl