My Flynth
Nieuws

Transitievergoeding: ook bij deeltijdontslag

Gepubliceerd: 20-09-2018, laatst gewijzigd: 20-09-2018

Als u een werknemer ontslaat, betaalt u transitiekosten. Maar stel dat een werknemer bijvoorbeeld door ziekte minder gaat werken, betaalt u dan transitievergoeding voor het deel dat hij niet meer werkt?

De wet bepaalt dat een arbeidsovereenkomst alleen in zijn geheel kan worden opgezegd. U kunt van deze hoofdregel afwijken als u aantoont dat deeltijdontslag onvermijdelijk is én u uw werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst (voor minder uren) aanbiedt.

Hoe zit het dan met de transitievergoeding? De wet zegt niets over transitievergoeding bij deeltijdontslag. De Hoge Raad heeft deze leemte in de wet aangevuld door te beslissen: óók bij deeltijdontslag betaalt u mogelijk een transitievergoeding.

Substantieel en structureel

U betaalt bij deeltijdontslag alleen een transitievergoeding als de werknemer structureel (naar verwachting blijvend) minimaal 20 procent minder gaan werken. Dit geldt voor de volgende situaties:

  • bij een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst
  • bij een ontslag waarop een nieuwe arbeidsovereenkomst volgt
  • bij een aanpassing van de arbeidsovereenkomst

Hoogte van de vergoeding

De hoogte van de gedeeltelijke transitievergoeding wordt bepaald op basis van het percentage vermindering van de arbeidstijd. Hierbij wordt uitgegaan van het loon dat de medewerker in eerste instantie ontving.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur of direct met Claudia Hilhorst via e-mail: claudia.hilhorst@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 80 71.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel:
Claudia Hilhorst

claudia.hilhorst@flynth.nl