My Flynth
Blog

Training geven in Oeganda: elkaar leren vertrouwen

Gepubliceerd: 30-11-2017, laatst gewijzigd: 05-12-2017

Oeganda is één van de landen waarin Agriterra investeert. Veel Agriterra-klanten daar zijn zogenaamde Sacco’s: kleine spaar- en kredietcoöperaties. Deze coöperaties worden sinds 2016 actief ondersteund door Agriterra. Audit-specialist van Flynth Jan Verhagen ging voor een trainingsopdracht naar Mbarara in Oeganda.

Samen met lokale Agriterra-adviseur Henry Mpanga en de lokale internal auditor (consultant) verzorgde Jan een driedaagse audit-training. Hieraan namen vijf Sacco’s deel, waarna er ook een aantal werden bezocht. Het vraagstuk van de vijf Sacco’s is: hoe gaan we binnen de eigen organisatie om met de ‘internal audit’ en de verantwoording daarover? Wat is hierin de rol van de internal auditor, de general manager en het supervisory committee?

Een interessante situatie

Jan Verhagen: “De Sacco’s in Oeganda zijn qua organisatiestructuur vergelijkbaar met de vroegere Nederlandse boerenleenbanken. Ze zijn er voornamelijk voor het financieren van landbouwactiviteiten. Dit zijn meestal kortlopende kredieten voor de voorfinanciering van de oogst. De leningen lopen meestal een paar maanden en hebben een rentepercentage tot 30 procent per jaar.”

“Voor het toezicht op de Sacco worden de leden vertegenwoordigd door het supervisory committee. Deze werkt samen met de internal auditor en de general manager. Voor een goede samenwerking zijn vertrouwen en transparant werken cruciaal. Vooral rondom de internal audit, want wie is waarvoor verantwoordelijk? In de praktijk zit de general manager soms op de stoel van de internal auditor en vice versa. Dit zorgt voor wantrouwen en minder goed lopende processen. Hier draaide de training om!”

Vraaggestuurd trainen

“Van iedere Sacco was de general manager, de internal auditor en een lid van het supervisory committee aanwezig. Van tevoren had ik een plan gemaakt. Maar de deelnemers hadden ook veel andere vragen. Waardoor we veel vraaggestuurd hebben getraind en begeleid. Zo train ik in Nederland niet vaak, daar is het toch meer: de trainer bepaalt de inhoud en de regels en de rest volgt. De ‘Oegandese manier’ van trainen vind ik interessant: het is democratisch en we hebben meer bereikt dan vooraf was verwacht. Van ons facilitators vroeg het iedere avond flink wat extra voorbereidingen. Maar dat was leuk om te doen, je ziet snel resultaat.”“Tijdens de eerste trainingsdag is er vooral veel naar elkaar geluisterd. Iedere Sacco vertelde over de uitdagingen en hoe ze die aanpakken. Alleen al het bespreken was erg waardevol. Daarna is de groep in drieën gesplitst en zijn we apart met de managers, auditors en het supervisory committee aan de slag gegaan. Waarna iedere Sacco weer bij elkaar kwam om de nieuwe ervaringen en bevindingen te delen. Als laatste is er gezamenlijk per Sacco een concreet verbeterplan opgesteld.”

Het veld in

“Bij de field visits was ik vooral benieuwd naar de dagelijkse praktijk. Waar lopen ze tegenaan? Hoe zijn ze gehuisvest? En hoe gaan ze om met de leden? Hierover heb ik met verschillende bestuursleden van Sacco’s gesproken. Ik ervaarde hier het echte Oeganda. Het is een geweldig land met bijzondere en vriendelijke mensen. Bij de Sacco’s hebben we samen gekeken hoe de plannen goed kunnen worden ingebed.”

Nederlandse ondernemers?

“Het viel me op dat er mooie ondernemerskansen in Oeganda liggen. Dit terwijl ik er nog relatief weinig Europese of Nederlandse landbouwers zie ondernemen. Ik denk dat Oeganda net zoals Kenia en Ethiopië veel te bieden heeft voor bijvoorbeeld bloementelers. Als agrarisch ondernemers daar vragen over hebben, sta ik ze graag te woord!”

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088-236 77 77

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Jan Verhagen

jan.verhagen@flynth.nl