My Flynth
Nieuwsbrief

Tips voor een succesvol beoordelingsgesprek

Gepubliceerd: 03-12-2018, laatst gewijzigd: 04-12-2018

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent voor de meeste organisaties: tijd voor het beoordelingsgesprek. Voor veel leidinggevenden is dit best een uitdaging. Geldt dat ook voor u? Lees de tips voor een positief en nuttig beoordelingsgesprek. 

Het beoordelingsgesprek kan soms voelen als een verplichting. Medewerkers kunnen ertegen opzien om te horen wat er minder goed gaat. En wellicht heeft u zelf het idee dat uw personeel gedemotiveerd raakt, omdat zij vooral onthouden waarop ze minder goed scoren.

Kruisjes afvinken

Ook als leidinggevende kunt u tegen het beoordelingsgesprek opzien. Bijvoorbeeld omdat u aan de slag moet met een ingewikkeld formulier, waarbij u vooral bezig bent met kruisjes afvinken. In plaats van echt een goed gesprek voeren met uw medewerkers, is dit formulier vaak leidend voor het gesprek.

Ideale uitkomst van het gesprek

Ziet u ook tegen het beoordelingsgesprek op? Dan is nú het moment om de gesprekken anders in te regelen. Hoe ideaal zou het zijn als de uitkomst van het gesprek is dat de werknemer weet wat de komende periode het doel is? Wat zijn bijdrage gaat zijn? En hoe hij hierbij geholpen gaat worden?

Prestaties en ontwikkeling

Hij voelt zich dan zelf verantwoordelijk voor zijn eigen prestaties en ontwikkeling. En verlaat hierdoor met positieve energie het gesprek. U als leidinggevende hoeft alleen het klimaat te creëren waarin uw werknemer zijn doelen kan bereiken. Tegelijk verliest u geen tijd aan uitgebreide verslagen en ingewikkelde tools.

Tips

Kortom, een goed beoordelingsgesprek voeren? Enkele tips:

  • Zorg dat feedback geven een continu proces is, het hele jaar door (niet alleen tijdens het beoordelingsgesprek).
  • Pas het proces aan op de behoefte van uw werknemer.
  • Focus op talent.
  • Geef uw medewerker meer verantwoordelijkheid.
  • Zet alleen tools in die ondersteunend zijn aan een goed gesprek.
  • Zorg voor een prettige en positieve sfeer: dit geeft uw medewerker de energie. om eventueel bepaalde punten te verbeteren.

Laat u adviseren

Wilt u hulp of advies bij het beoordelingsgesprek? Bent u benieuwd welke tools u kunt gebruiken? Of heeft u een werknemer die minder goed functioneert en wilt u weten wat u kunt doen? Laat het ons weten. Onze adviseurs staan voor u klaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur of direct met Kim van Bilsen via hradvies@flynth.nl of 088 236 83 26.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 8326.
Kim van Bilsen

Kim.vanbilsen@Flynth.nl