My Flynth
Blog

Tax Valley

Gepubliceerd: 10-03-2017, laatst gewijzigd: 22-03-2017

Silicon Valley is een fenomeen. Iedereen kent het, al weet (bijna) niemand waar het ligt. Vooruit dan maar: aan de zuidkant van de Baai van San Francisco in Californië. Broed- en vestigingsplaats van veel technologiebedrijven, waaronder de grootste ter wereld, zoals Apple, HP en Intel. De naam silicon (in goed Nederlands silicium geheten, beter bekend als kiezel) verwijst naar de grondstof voor de daar veel gemaakte siliciumchips. Ondertussen wordt met deze benaming ook het in Silicon Valley gevestigde cluster van hightech bedrijven aangeduid. Niet enkel in de Verenigde Staten zijn er silicon valleys. Onder meer Bangalore, Valbonne en het Belgische Ieper zijn er de trotse gastheer van.

Het woord valley wordt ondertussen te pas en te onpas gebruikt. Om de Beer Valley Brewing Co in Ontario (Oregon, USA) kon ik nog wel lachen. En het Edense Food Valley ligt tenminste nog in de Gelderse Vallei. Maar verder? Volgens een artikel in het Financieele Dagblad (ja, zo schrijf je dat) barst het in Nederland van de valleys. Met alle gevolgen van dien. De dancefestijnen Dance Valley (Velsen) en Park Valley (Helden) vochten elkaar al de tent uit om hun naam. Het bij Schiphol gelegen Circular Valley is ‘the place where national and international circular challenges and initiatives will transform from idea to reality’. Dan weet je dus nog niks. In Nijmegen zijn ze ondertussen zo trots als een kat die op zondag verzopen wordt op hun Health Valley. Dat geldt ook voor Venray met zijn ‘Recruitment Valley’. De burgemeester van deze Noord-Limburgse gemeente omschrijft zijn valley als ‘een collectief van professionele recruitmentpartners, direct aan de A73 in Venray’. Ik zie het de burgemeester van Juinen (vergezeld van wethouder Hekking) zo zeggen.

Op pagina 11 van het verkiezingsprogramma 2017-2021 ‘Tijd voor verandering‘ pleit Groen Links voor een centrum voor elektrische mobiliteit in Zuid-Nederland. Green Car Valley zou het moeten gaan heten. Want Groen Links zet – net als de PvdA bijvoorbeeld – in zijn programma vol in op emissieloos (en daarmee bedoelen we dan vooral elektrisch) autorijden. En wat zou het dan mooi zijn als die autootjes niet alleen door Elon Musk in Amerika gebouwd worden, maar ook in Nederland. In Green Car Valley dus. Een mooi voorbeeld van America first, The Netherlands second.

Ondertussen staan de burgemeesters van diverse gemeentes al weer met de pet in de hand bij Elon met het verzoek of hij die autootjes toch vooral bij hen wil komen bouwen. Om een paar jaar later te gaan miauwen dat Musk in Nederland geen belasting betaalt. Nu nog maar hopen dat we die Tesla Tax weer gaan afschaffen. Die tax beperkt de lage bijtelling van 4% voor elektrische auto’s tot een aanschafprijs van € 50.000. Wat de auto meer kost wordt tegen het normale percentage bijgeteld. En voor een halve euroton koop je nu eenmaal geen Tesla Model S of Tesla Model X. Of zou Groen Links met elektrische mobiliteit toch vooral elektrische fietsen en fietskarren bedoelen? Het zou zomaar kunnen. Maar helaas: onze zuiderburen hebben al hun Flanders Bike Valley.

Ten slotte. In de meeste verkiezingsprogramma’s is er veel kritiek op multinationals en hun fiscale Zuid-As adviseurs. Afschieten, die hele Amsterdamse Tax Valley is de kort door de bocht conclusie. Misschien kunnen we in Arnhem die benaming dan overnemen, want naast Flynth liggen de concullega’s bijna een kilometer lang op een rijtje. Maar helaas: de naam Tax Valley is al geclaimd door een fiscaal advieskantoor in Praag. We houden het dus nog maar even gewoon op Flynth. 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws