My Flynth
Nieuws

Supermarktlandschap in beweging

Gepubliceerd: 10-10-2016, laatst gewijzigd: 18-10-2016

Flynth adviseurs en accountants richt zich met haar vestigingen in ’s-Hertogenbosch en Amersfoort op zelfstandig ondernemers in de supermarktbranche.

Na de grote overnames van Super de Boer en C1000 door Jumbo en de doorverkoop naar derden formules is het tijd om de balans eens op te maken met een infographic.

Supermarkt landschap
De circa 4.300 supermarkten in Nederland hadden in 2015 een omzet van 35,9 miljard euro (4,6% meer dan in 2014). Deze winkels bieden werk aan circa 300.000 medewerkers. In de top 10 van ‘aantal winkels’ staan 7 formules die deels of geheel werken met zelfstandig ondernemers en die in 5 inkooporganisaties te verdelen zijn. Albert Heijn en Jumbo hebben gezamenlijk een marktaandeel van circa 53,5%.

Consument
In Nederland bezoeken gemiddeld 4 miljoen consumenten per dag een supermarkt, waarvan 71% vrouw is. Zo’n 2 tot 3 keer per week wordt een gemiddeld bedrag van ruim 22 euro besteed. De consument heeft de keuze uit 4 goed bereikbare winkels met de dichtsbijzijnde op een afstand van ongeveer 0,9 kilometer. Vooral de groeiende populariteit van winkelen op zondag is een duidelijke keuze van de consument.

Online
Waar de smartphones, tablets en laptops zorgen voor ontsluiting op diverse informatie-, kennisbronnen en webwinkels, richt de branche zich op online bestelplatformen voor bezorging en afhaalpunten in- of nabij winkels of solitaire pick up points. Een klein deel van de huishoudens is goed voor meer dan 50% van de online food uitgaven. De gemiddelde besteding wordt gestuwd door minimale bestelhoeveelheden van formules en een lagere frequentie van bestellen dan van regulier supermarktbezoek.

Let wel! Nederland staat, met 1,1% online bestedingen op het totaal, in de kinderschoenen ten opzichte van omringende landen als Groot-Brittannië en Frankrijk. De verwachte online omzet in 2025 is een vertienvoudiging van de huidige omzet.

Trends
Het boodschappen doen in deze tijd laat zich vangen in een aantal trends als blurring, food for now (ontwikkeling city winkels), multichannel shoppen, e-commerce en aansluiting bij diverse life styles. De strenge wetgeving op het gebied NIX18 en HACCP, leidt in de branche tot actief handhavingsbeleid.

Vandaag nog in contact
Bent u benieuwd wat Flynth voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op via e-mail supermarkten@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 86 00. Wij brengen u snel - dezelfde dag - in contact met de adviseur die u het beste kan helpen. Hij of zij maakt graag een afspraak met u voor een kosteloos informatiegesprek.

Klik op de infographic voor een grotere afbeelding

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Leander Verhoeven

Leander.Verhoeven@flynth.nl