Subsidies

Subsidiekansen voor tuinbouw Nederland

Subsidiekansen voor tuinbouw Nederland
Gepubliceerd: 07-04-2021, laatst gewijzigd: 10-05-2022

“De wereld verandert in een rap tempo en de glastuinbouwsector verandert mee. De coronacrisis heeft hygiëne en ‘food-safety’ nog hoger op de agenda gezet”, aldus Pieter Vellekoop, bedrijfsadviseur bij Flynth. “Ook energiebesparing was en is een issue, maar werd toch vaak nog primair gestuurd vanuit kostentechnisch aspect. Steeds vaker hoor ik nu dat ‘planet-proof’ er als argument bij komt.” Maar hoe kan de glastuinbouwsector in tijden van crisis blijven innoveren en investeren? 

Ook in tijden van crisis lijkt de sector niet stil te staan. Pieter ziet dat koplopers volop doorgroeien door fusies, overnames maar ook door vervanging van bestaande glasopstanden of belichtingsinstallaties. Deze doorontwikkeling vraagt doorgaans flinke investeringen. Niet alleen in bedrijfsmiddelen, maar ook in de organisatie zelf. “Daarom is het fijn dat er subsidies zijn die ondernemers net even een extra zetje kunnen geven. Op dit moment staat vooral de regeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG) in de belangstelling.”  

Investeren in energiebesparing 

De regeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG) biedt al subsidiemogelijkheden voor investeringen in een tweede energiescherm, luchtbehandelingssysteem, warmteleiding, aardwarmteaansluiting en OCAP aansluiting. Een aanvraag voor een geplande investering in voorgenoemde systemen kunt u nog tot 1 december 2021, 17:00 uur indienen. 

De EHG wordt daarnaast mogelijk uitgebreid met drie investeringen, te weten: 

  • Hogedruk vernevelinginstallatie ten behoeve van kaskoeling;  
  • energiescherm inclusief ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating. Deze investering biedt u de mogelijkheid om een optimale mix te realiseren van lichtdoorlatendheid en isolatie-eigenschappen.  
  • en vervanging van alle aanwezige SON-T belichting door LED-belichting in bestaande kassen of installatie van LED-belichting in nieuwbouwkassen en onbelichte bestaande kassen.    

Voor deze nieuwe investeringen kunt u op zijn vroegst vanaf de dag na de publicatie in de Staatscourant een subsidieaanvraag indienen. Uiteraard houdt Flynth u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.  

Combineer slim 

De subsidie EHG bedraagt maximaal 25% van de investeringskosten. Dit maakt het mogelijk om deze subsidie te combineren steun vanuit de Energie-investeringsaftrek (EIA). Onze subsidieadviseurs kunnen u informeren over de mogelijkheden.  

Pieters tip 

Tot slot heeft Pieter nog een tip: “Net als bij zoveel subsidies gaat het daarbij om het tijdig en juist aanvragen. Op hoofdlijnen weet ik wat de subsidies inhouden, maar voor de daadwerkelijke aanvraag kan ik gelukkig een beroep doen op mijn deskundige collega’s.” 

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Marianne van der Spek - van Hof Senior Subsidieadviseur bij Flynth Marianne van der Spek - van Hof