Nieuws

Sturen op cijfers in turbulente tijden

Sturen op cijfers in turbulente tijden
Gepubliceerd: 14-09-2022, laatst gewijzigd: 14-09-2022

In deze turbulente tijden kan Flynth u als glasgroente- of sierteler helpen om goede keuzes te maken. Dit doen we met adviesgesprekken en door te sturen op cijfers.

De tuinbouw maakt nu voor de zesde keer sinds 1970 een energiecrisis mee. De voorgaande vijf crises waren kort en heftig en de tuinbouw is er altijd sterker uitgekomen. Ondernemers met een plan konden de schouders eronder zetten, innoveren en doorpakken. Dat hielp de sector altijd verder.

Deze zesde crisis lijkt, door de oorlog in Oekraïne, langer te gaan duren. De geschiedenis leert dat een hoge inflatie zichzelf niet alleen versterkt, maar ook steeds onvoorspelbaarder wordt. Hoge kosten zorgen ervoor dat de financiële buffers van telers snel minder worden. Ze worden geconfronteerd met allerlei afwegingen: op korte termijn overleven, investeren, leeg liggen of helemaal stoppen.

Tuinbouw in een storm

De verschillen tussen de bedrijven in de glasgroente- en de sierteeltsector zijn groot. Dit komt onder andere door de energiemix die telers hebben gekozen en hun energieposities. Ook zullen steeds meer consumenten in de voor ons grote Europese afzetlanden moeten kiezen tussen het huis verwarmen of eten. Afhankelijk van uw product rijst de vraag in hoeverre u de gestegen telerskosten kunt doorberekenen. Daarnaast is het niet uitgesloten dat de winterproductie in Nederland wegvalt, omdat belichten niet rendabel is. Andere landen kunnen hun teelt dan uitbreiden. U kunt gezien dit alles wel stellen dat de tuinbouw in een storm is beland.

Sturen op actuele cijfers

In turbulente tijden is sturen op actuele cijfers van levensbelang. Bereid samen met uw adviseur alternatieve scenario’s voor en reken die door om zo te werken aan de weerbaarheid van uw bedrijf, voor nu én in de toekomst. Samen met Flynth kunt u zorgen voor een goede begroting met voortschrijdend inzicht, zodat u de juiste keuzes kunt maken.

Meer hierover weten? Neem contact op met uw adviseur.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Cor de Fijter Senior Bedrijfskundig Adviseur bij Flynth Cor de Fijter