Nieuws

Strijd tegen internationale BTW-fraude heeft vanaf 1 januari grote gevolgen voor uw bedrijf

Gepubliceerd: 28-10-2019, laatst gewijzigd: 25-11-2019

Jaarlijks zou zo’n € 50 miljard btw niet in de schatkisten van de EU-lidstaten terecht komen als gevolg van fraude. Een doorn in het oog van de Europese Commissie, onze minister van Financiën en zijn Europese collega’s. Het btw-stelsel wordt daarom fraudebestendiger gemaakt. Per 1 januari 2020 worden daarvoor aanpassingen in de wetgeving doorgevoerd en die hebben voor u mogelijk grote consequenties.

Waar u als internationaal opererende ondernemer mee wordt geconfronteerd zijn de extra eis aan het toepassen van het 0%-tarief voor leveringen van goederen aan buitenlandse ondernemers en - als uw buitenlandse klanten die goederen bij u ophalen – het waardeloos worden van de zogenaamde afhaalverklaring.

Extra eis voor toepassing 0%-tarief

Als u nu goederen verkoopt aan buitenlandse ondernemers en daarbij geen btw in rekening brengt, is het - kort gezegd - voldoende dat u weet dat uw afnemer een ondernemer is en dat de goederen Nederland verlaten. Dat eerste is een kwestie van aanvoelen. Zo heeft de belastingrechter het voldoende aannemelijk geacht dat de Britse afnemer een ondernemer was, simpelweg vanwege het feit de verkooptransactie niet 1 fles frisdrank maar een vrachtauto vol frisdrank betrof. Begrijpelijk, want welke particulier zou ineens zoveel frisdrank kopen?

Per 1 januari 2020 gaat als extra eis gelden dat u op het moment van de transactie (!) de beschikking moet hebben over een geldig btw-nummer van uw buitenlandse afnemer. Dat nummer heeft u meestal al wel, maar weet u ook zeker dat het een geldig nummer is? Dat kunt u (laten) controleren in het VIES-systeem van de Europese belastingdiensten.

Nu het beschikken over een geldig btw-nummer van uw buitenlandse afnemer als harde eis wordt gesteld voor de toepassing van het 0%-tarief, adviseren wij u om de geldigheid zoveel mogelijk te controleren en het bewijs daarvan (een screenprint met daarop de geldigheid én datum van controle) zorgvuldig in uw administratie te bewaren. Eigenlijk bij iedere – in uw ogen – qua omzet niet verwaarloosbare verkoopfactuur. Anders loopt u het risico dat u achteraf alsnog 21% (of 9%) Nederlandse btw mag afdragen over die internationale omzet en u die last niet meer kunt verhalen op uw buitenlandse afnemer.

De afhaalverklaring verdwijnt!?

Zoals hierboven al geschreven, is het voor de toepassing van het 0%-tarief op verkopen aan buitenlandse ondernemers ook noodzakelijk dat de goederen daadwerkelijk Nederland verlaten. Dat aan die eis wordt voldaan weet u als u de goederen zelf naar afnemer in bijvoorbeeld Duitsland brengt. Idem als u een vervoersbedrijf de goederen naar bijvoorbeeld Griekenland laat transporteren en u de juist afgetekende CMR terug ontvangt. Maar hoe bewijst u dit als uw buitenlandse klant de goederen zelf bij u ophaalt?

Voor de laatste situatie heeft de staatssecretaris van Financiën u in het verleden een helpende hand geboden. Namelijk in de vorm van de u wel bekende afhaalverklaring. Onlangs schreef die staatssecretaris echter bij een wetsvoorstel: ‘De afhaalverklaring zoals genoemd in Mededeling 38 is thans onderdeel van de bestaande praktijk voor het aantonen van het tarief van nihil, maar kan in de nieuwe regeling niet met succes worden ingeroepen voor het bewijsvermoeden’. In beter begrijpelijk Nederlands zegt hij dat de afhaalverklaring binnenkort geen waarde meer heeft en daarom waarschijnlijk zal verdwijnen.

Het verdwijnen van die afhaalverklaring betekent voor u ook weer het risico op een btw-naheffing. Dat risico kunt u echter op eenvoudige wijze beperken: geen afhaaltransacties meer toestaan bij verkooporders boven een bepaald factuurbedrag. Speel op safe en laat de goederen in dergelijke gevallen maar vervoeren door een erkend transportbedrijf en dat vervoer niet door de afnemer te laten regelen maar zelf te doen.

Heeft u nog vragen? Neem dan per mail contact op met één van de Flynth btw-adviseurs of kijkt u op hun website .

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl