Praktijkverhaal

Starten Inspireert: vandeStreek bier

Gepubliceerd: 21-10-2015, laatst gewijzigd: 21-03-2022

Vorig jaar interviewden we de broers Sander en Ronald van de Streek voor Flynth Magazine. De begin dertigers blaakten van ambitie om een eigen bierbrouwerij te starten. Hoe is het ze intussen vergaan?

In twee jaar tijd lukte het Sander en Ronald om 40.000 liter bier per jaar te brouwen. Inmiddels hebben de broers hun capaciteit verdubbeld en staat de teller op ruim 80.000 liter bier. Sander: “En al dat bier raken we ook echt kwijt.” 

Een eigen vergistingstank

“We brouwen nog steeds in dezelfde drie ‘leenbrouwerijen’ met overcapaciteit, maar we komen nu wel op het punt dat we dit moeten gaan uitbreiden,” vervolgt Sander. Daarom hebben we geïnvesteerd in een eigen vergistingstank: een grote rvs-tank waar we elke 4 à 5 weken 3000 liter bier in brouwen.”

Samenwerken voor inspiratie

Aan inspiratie ontbreekt het de broers niet. Hiervoor werken ze veel samen met andere brouwerijen. Ronald: “Het is leuk om van elkaar te leren. Zo hebben we met brouwerij de Leckere een bier gebrouwen in eikenhouten wijnvaten. We kijken ook over de landsgrenzen. Samen met een brouwerij uit Barcelona bedachten we een bier op basis van een typisch Spaans lekkernij: gerookte paprika.”

Fulltime brouwen

De zaken bij vandeStreek gaan zo goed, dat Sander zijn baan als consultant opzegt. Sander: “Ik kwam steeds meer in de knoop met mijn werk, waar het heel druk was. Als je vier dagen werkt en daarnaast nog één dag plus elke avond en elk weekend druk bent met de brouwerij, vervaagt de balans tussen privé en werk.”

“Op vakantie hakte ik de knoop door: ik nam ontslag”

De knoop doorgehakt

Sander vervolgt: “Uiteindelijk was de ambitie om een eigen bierbrouwerij te starten sterker dan de ambitie om consultant te zijn.” Ronald vult aan: “Hij kwam deze zomer terug van vakantie en riep gelijk tegen mij: “Ik ga het doen, ik zeg mijn baan op!” Sander: “Op vakantie had ik eindelijk de rust om alles goed te overdenken. Ik heb toen de knoop doorgehakt.”

Brouwerij via crowdfunding

De broers zijn druk in de weer met het opzetten van hun bierbrouwerij. Ronald: “We hebben ons businessplan klaar en zijn in gesprek met een potentiële locatie. De investeringsbehoefte is 500.000 euro. We zoeken eerst naar grotere investeerders en financieren een deel via obligaties en aandelen. Het restant hopen we via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Voor meer informatie hierover kunnen geïnteresseerden terecht op onze website.”

“Durf samen te werken, het is leuk en levert nieuwe ideeën op”

Intensief proces

Ronald: “In 2016 is ons doel: onze eigen brouwerij. Zo één met mooie, grote, glimmende ketels. Dat proces wordt heel intensief. Gelukkig groeien we als bedrijf gelijkmatig. We nemen niet al te grote risico’s en doen geen gekke dingen. Zo zijn we stabiel en gezond en gaat die brouwerij er zeker komen.”

Tip: werk samen!

De tip van Ronald en Sander? “Wij zelf zijn de brouwerij puur uit creativiteit begonnen. Dus, als je ergens goed in bent en je vindt het leuk: doe het! En wees niet bang om samen te werken met anderen. Je kunt juist ontzettend veel van elkaar leren en elkaar inspireren.”

Heeft u ook plannen?

Ontdek welke financieringsvormen het beste bij uw onderneming passen. Van krediet tot crowdfunding en van informal investors tot subsdie. Doe de Flynth KredietCheck.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen