Schenkbelasting: alles wat u moet weten

 
Gepubliceerd: 21-02-2022, laatst gewijzigd: 02-03-2023

Doe tijdig aangifte schenkbelasting

Heeft u vorig jaar een schenking ontvangen? Dan moet u mogelijk voor 1 maart 2022 aangifte doen bij de Belastingdienst.

Wanneer moet u aangifte doen?

U moet aangifte van een schenking doen als u in het jaar 2021 een schenking heeft ontvangen die hoger is dan de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. De jaarlijkse vrijstelling over het jaar 2021 bedraagt € 6.604 als u een schenking heeft ontvangen van uw ouders. Als u een schenking van iemand anders heeft ontvangen (bijvoorbeeld van uw grootouders) dan bedraagt de vrijstelling over het jaar 2021 € 3.244.

Wanneer betaalt u de schenkbelasting?

U betaalt de schenkbelasting pas als u een aanslag krijgt.

Papieren schenking

Mogelijk heeft u nog geen geldbedrag ontvangen maar een vordering op papier. Ook dan moet u aangifte doen en de bijbehorende belasting betalen. U mag hiermee dus niet wachten tot het moment dat u daadwerkelijk de schenking heeft ontvangen.

Kies de juiste schenkingsvrijstelling

Naast de jaarlijkse schenkingsvrijstelling zijn er diverse andere soorten schenkingsvrijstellingen. Het is van groot belang dat u de juiste vrijstelling kiest.

Het is zeer goed mogelijk dat u op grond van deze andere vrijstellingen geen schenkbelasting verschuldigd bent. Toch moet ook dan schenkingsaangifte worden gedaan. Via de schenkingsaangifte geeft u enerzijds namelijk aan dat u gebruik wilt maken van een vrijstelling en anderzijds welke vrijstelling dit betreft. De Belastingdienst houdt bij welke vrijstelling u heeft gehad.

Een verkeerde keuze voor een vrijstelling kan grote consequenties hebben

Stel u heeft in het jaar 2021 van uw ouders een schenking ontvangen van € 26.881. Deze schenking valt (mits voldaan aan de voorwaarden) onder de eenmalige verhoogde vrijstelling. Als u aan de voorwaarden voldoet, is het een belangrijke overweging om de toepassing van de eigenwoningschenking aan te vinken. Zo blijft het mogelijk om de aankomende twee jaar dit bedrag tot het maximale bedrag van ruim € 100.000 aan te vullen. De eigen woningschenking kan namelijk over drie jaar worden uitgesmeerd. Dit juiste vinkje kan dus een groot belastingvoordeel opleveren!

De jubelton gaat verdwijnen

In het regeerakkoord staat dat in het jaar 2024 een einde komt aan de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning van € 106.671 (€ 105.302 jaar 2021). Dit is reden temeer om de opties voor deze vrijstelling open te houden. Overgens hoeft u deze schenking niet per se van uw ouders te ontvangen om de vrijstelling te kunnen toepassen. Dit is iets wat niet bij iedereen bekend is!
Onze belastingadviseurs helpen u graag verder.

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: