My Flynth
Nieuws

Royal Lemkes wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2018

Gepubliceerd: 12-01-2018, laatst gewijzigd: 12-01-2018

De 32e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is gewonnen door Royal Lemkes uit Bleiswijk. Het handelshuis mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Royal Lemkes ontving de prestigieuze ondernemersprijs voor durf, doorzettingsvermogen en duurzaam ondernemen tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 10 januari op Keukenhof in Lisse.

Royal Lemkes was één van de drie genomineerde bedrijven, samen met biologisch-dynamische groenteteler De Lepelaar uit Sint Maarten en orchideeënteler OK Plant uit Naaldwijk. De jury concludeerde dat de genomineerden alledrie hoog scoorden op alle criteria van goed ondernemerschap. Royal Lemkes won uiteindelijk de prestigieuze ondernemersprijs, omdat het volgens de jury opvallend veel verantwoordelijkheid toont en initiatief neemt om projecten op te zetten die de keten duurzamer maken. Royal Lemkes clustert bijvoorbeeld het groepsvervoer per regio, waardoor minder vervoersbewegingen ontstaan. Bovendien gaat het bedrijf duurzame relaties aan met leveranciers en klanten om niet maximale winst maar maximale impact te behalen. Bijzonder is het personeelsbeleid, met als uitgangspunt dat de medewerkers en hun omgeving centraal staan. Vanuit die positie kan het bedrijf samen de klanten ontzorgen.

Duurzame tuinbouwsector

Het tijdstip van de prijsuitreiking valt samen met de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouwsector. Dat is hét moment om bijzondere verhalen te delen met bijzondere mensen op een prachtige locatie. Met het thema ‘Duurzaam ondernemen, zó doen we dat’ brachten de aanwezige tuinbouwondernemers in kaart dat de tuinbouw innovatief en actief werkt aan oplossingen om het milieu minder te belasten. De tuinbouw is in beweging, vanuit eigen overtuiging om het beter te doen en omdat de samenleving dit verwacht. Rekening houden met de aarde en de volgende generaties is inmiddels voorwaarde voor toekomstbestendig ondernemerschap in de tuinbouw. De Lepelaar, OK Plant en Royal Lemkes deelden hun motieven en ervaringen op het gebied van duurzaam ondernemen met de toehoorders. Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely’s legde uit hoe dit bekende chocolademerk al jaren strijdt voor slaafvrije chocolade. Dat dit visie en doorzettingsvermogen vraagt, bleek duidelijk uit zijn woorden.

Goed jaar voor de tuinbouw

Uit de resultaten blijkt dat 2017 een bijzonder goed jaar voor de tuinbouwsector was. De goede opbrengsten geven ondernemers ruimte om te investeren in de toekomst. De glasgroentesector boekt nu al drie jaar op rij de beste resultaten. Binnen die sector zijn de tomatentelers het meest succesvol. Het inkomen van de snijbloementelers blijft stabiel en stijgt iets. Het inkomen van potplantentelers is sterk gestegen, als gevolg van goede prijsvorming. Bloembollentelers kunnen tevreden zijn, want ook zij schrijven al vier jaar goede cijfers. Het inkomen van boomkwekers en fruittelers verbeterde licht. Alleen de telers van vollegrondsgroenten verdienden afgelopen jaar minder als gevolg van lagere prijzen door meer aanbod.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel:

Gerelateerde artikelen

Frank Hollaar

Frank.Hollaar@flynth.nl