Praktijkverhaal

Rico Fransen volgde de opleiding Bedrijfskunde Tuinbouw

Gepubliceerd: 12-12-2016, laatst gewijzigd: 17-08-2022

“Onderbouwing bij mijn ondernemersgevoel en -ervaring”

In de glas- en tuinbouwsector gaan de ontwikkelingen snel. Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is niet langer voldoende: zonder managementvaardigheden geen succes. Dit ervaarde orchideeënkweker Rico Fransen (39) zelf ook. Daarom volgde hij de opleiding Bedrijfskunde voor de Tuinbouw die Flynth en HAS Hogeschool samen verzorgen.

Met zijn bedrijf Fransen Orchideeën kweekt Rico Fransen in Maasland dendrobium orchideeën. Na twee jaar middelbare tuinbouwschool rolde Fransen op zijn 18e het familiebedrijf in. De laatste jaren merkte hij dat hij extra bedrijfskundige kennis kon gebruiken. Dit was dé trigger om de opleiding Bedrijfskunde voor de Tuinbouw te volgen.

Hoe kan het anders?

Fransen vroeg zich steeds vaker af hoe het in zijn bedrijf anders zou kunnen. “Ik deed veel dingen op gevoel en ervaring, maar miste soms de onderbouwing. Ik besprak dit met mijn Flynth-adviseur en die adviseerde mij de opleiding te volgen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Je krijgt nieuwe inzichten om vraagstukken op te lossen en problemen te voorkomen. Daarnaast doe je veel nieuwe en praktische kennis op.”

Extra plus

De modules van de opleiding sluiten naadloos aan op de tuinbouwsector. De docenten komen uit de praktijk en de medecursisten zijn ook actief in de tuinbouw. Fransen: “Dat was voor mij de grote plus. De opleiding is praktisch ingestoken. De docenten halen concrete voorbeelden uit hun eigen werk aan. Verder is het goed om te zien hoe collega’s tegen bepaalde ontwikkelingen en uitdagingen aankijken. Dat is net zo leerzaam als de lesstof.”

Interessante modules

De opleiding bestaat uit zes verschillende modules. Hierbij zitten ook de modules financieel management en human resource management (HRM). “De module financieel management was echt praktijkgericht. Ik wist hier al het een en ander van, maar toch krijg je nieuwe inzichten. Personeelsmanagement is niet mijn sterkste kant, dus de HRM-module was zeer leerzaam. Ik probeer de mensen nu beter te coachen, maar weet nu ook zeker dat ik het grootste HRM-gedeelte beter kan uitbesteden.”

Wat heeft het gebracht?

De opleiding duurt twaalf avonden en heeft Fransen veel opgeleverd. “Die tijdsinvestering was het zeker waard. Het zorgt voor nieuwe kennis en een frisse blik op mijn bedrijf. Hierdoor houden we de aansluiting bij de snelle ontwikkelingen in onze sector. De herhaling van kennis vind ik heel belangrijk. Daarom zou ik over een paar jaar graag een vervolgopleiding willen doen. Zo blijf je je ontwikkelen.”

Aanrader

Fransen: “Alle cursisten willen graag leren van elkaar en dat zorgt voor een fijne dynamiek. De opleiding zorgt ervoor dat je gericht werkt aan een toekomstbestendig bedrijf. De veranderingen in onze sectoren vraagt van ons ondernemers steeds meer verschillende vaardigheden en competenties. En juist die veranderingen zijn de basis van deze opleiding.”

Meer informatie

Meer informatie over Bedrijfskunde voor de Tuinbouw in Noord en Zuid Holland? Ga naar: https://www.flynth.nl/opleidingtuinbouw

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Cor de Fijter Senior Bedrijfskundig Adviseur bij Flynth Cor de Fijter