HR scan

Personeelszaken op orde met de HR scan

Personeelszaken op orde met de HR scan
Gepubliceerd: 03-02-2020, laatst gewijzigd: 27-02-2020

Als ondernemer wilt u tevreden en gezonde medewerkers die zich prettig voelen en optimaal kunnen presteren én ontwikkelen. Uw personeelszaken moeten daarom op orde zijn. Echter, de hoeveelheid personeelszaken en regels, kan ervoor zorgen dat u het overzicht kwijtraakt over wat er wel en niet is geregeld voor het personeel. Om het overzicht te krijgen, te voldoen aan de wet- en regelgeving en voordelen te benutten, kunt u een HR scan uit laten voeren.

Voldoet u aan alle regels?

Als werkgever zijn er verschillende (nieuwe) regels waaraan u moet voldoen. Zo zijn binnen de Arbeidsomstandighedenwet sinds juli 2017 regels opgenomen waarin staat wat de minimumeisen zijn bij een contract tussen werkgever en arbodienstverlener. Zonder deze regels in het basiscontract, kan een bedrijfsarts bijvoorbeeld niet zijn taken op een volwaardige wijze uitvoeren. En vanaf 1 januari 2020 verplicht de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) dat werkgevers een transitievergoeding moeten betalen als een contract niet verlengd wordt of bij ontslag tijdens proeftijd.

Niet verplicht, wel handig

Er zijn ook personeelszaken die niet wettelijk verplicht zijn, maar waar werkgevers wel voordeel uit kunnen halen. Bijvoorbeeld een beoordelingsgesprek, daar kunt u als werkgever waardevolle informatie uit halen in het belang van de werknemer en de werkgever. Een beoordelingsgesprek is niet verplicht volgens de algemene wet- en regelgeving, maar kan voor ondernemers wel aan te raden zijn. In sommige CAO’s is een beoordelingssysteem wel als verplichting opgenomen.

Personeelsbeleid en verbeteringen in beeld

Binnen de HR scan kan gekeken worden naar arbeidscontracten, arbeidsvoorwaarden, salarisadministratie, flexibele arbeidskrachten, strategisch personeelsplanning, beoordelingssysteem en personeelsdossier, verzuim en e-herkenning. Zo kan uit de scan blijken dat het verstandig is om uw arbeidsovereenkomst aan te passen, zodat u voldoet aan de WAB. Is het bijvoorbeeld wel of niet handig om de aanzegging tot het einde contract te vermelden in de arbeidsovereenkomst? Wat moet u nu wel of niet in een arbeidsovereenkomst vermelden? En houdt u wel de ketenregeling in de gaten?

Vraag de HR scan aan

Heeft u interesse in een HR scan, dan kunt u contact opnemen met een van onze Adviseurs Arbeidszaken binnen uw regio. Zij zullen met u een afspraak maken voor de HR scan. Na de HR scan ontvangt u binnen 10 werkdagen digitaal een beknopt rapport.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur of neem direct contact op met Bobijn Goudsmit via mail: hradvies@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 78 37.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt

Theme picker

Bobijn Goudsmit

bobijn.goudsmit@flynth.nl