Praktijkverhaal

OppoSuits verovert de wereld

Gepubliceerd: 14-10-2016, laatst gewijzigd: 15-03-2022

Tijdens een backpackvakantie in Vietnam in 2010 laten de vrienden Jelle van der Zwet (30) en Jasper Castelein (31) een paar grappige maatpakken maken. Ze trekken er veel bekijks mee en het idee voor OppoSuits is geboren. Als dan ook Guus Bakker (38) aansluit gaat het echt beginnen. Het EK voetbal in de zomer van 2012 is hét moment om het bedrijf te starten. Van hun spaargeld laten ze 2000 oranje maatpakken maken. De pakken slaan aan en een nieuwe hit is geboren! 

Pakken met een lach

De oprichters omschrijven hun product als volgt: “De pakken zitten tussen fashion en feestkleding in. De dragers willen zich graag verkleden, maar niet voor lul lopen.” De pakken zijn er in zo’n vijftig designs. Zo is er de Cashanova, bedrukt met dollarbiljetten, The Jag, met panterprint en Mr. Lover Lover, met rood-witte hartjes. Ieder pak sluit aan bij een thema. Binnen het bedrijf is de rolverdeling duidelijk: Jasper is de ontwerper, Guus de manager en Jelle de salestijger. De ideale mix.

Amerika veroveren

Vanaf de start verkoopt OppoSuits ook internationaal. De mannen veroveren het Europese continent en in 2014 wordt al de stap naar Amerika gemaakt. De Amerikanen zijn helemaal gek van de funny pakken en ze gaan viral. Jasper: “In 2014 hingen we rond Halloween in 1100 Amerikaanse winkels. Maar kerst is in Amerika nog groter dan Halloween en daar hebben we vol op ingezet. Vanaf het moment dat de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel ons kerstpak op tv droeg, ging het gigantisch hard. Begin december waren we al uitverkocht.” Nu werken ze samen met Warner Bros, verkopen ze via de warenhuizen van Macy’s en recent klopte Disney aan. De laatste hit van de mannen is het pacmanpak.

Steuntje in de rug

De bedrijfsontwikkelingen gaan zo snel dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Guus: “Wij willen alleen bezig zijn met pakken verkopen, voor de rest werken wij graag samen met specialisten. Voor het internationale ondernemen hebben we die specialist gevonden in Flynth. Onze vaste Flynth-adviseur is Hans de Groot. Ik ken Hans al van eerdere samenwerkingen en heb ook persoonlijk een goede band met hem. Verder zitten er nog twee specialisten in het Flynth-adviseursteam. Rob Zevenbergen ondersteunt ons op internationaal btw-gebied. Omdat we in zoveel verschillende landen actief zijn, is dit behoorlijk complex en moet het goed geregeld zijn. Verder zijn we bezig met het opzetten van een Amerikaanse bv. Hiervoor is Marcel Naaktgeboren aangesloten.”

De stap over de oceaan

Jelle is naar verhuisd New York om het bedrijf daar van de grond te krijgen. Guus: “Flynth begeleidt dit hele traject. Ze hebben een goed internationaal netwerk waarop we kunnen terugvallen. Verder helpen ze met het ‘fiscaal optimaal’ regelen van de zaken en richten ze een goed werkende btw-structuur in. Want we willen straks geen gedonder met de Amerikaanse belastingdienst. Verder helpen ze Jelle nu met een aantal praktische zaken zoals het regelen van het werkvisum en het vinden van een goede woonlocatie.”

Guus besluit: “Ons Flynth-adviesteam maakt echt deel uit van het bedrijf, we sparren regelmatig samen. En dan niet alleen over de business, maar ook over persoonlijke onderwerpen als pensioen, samenlevingscontracten en wat er mocht gebeuren als één van ons wil stoppen. Het fijne vind ik dat ze alles goed en in begrijpelijk Nederlands uitleggen. Dit geeft overzicht, zodat wij snel een goed overwogen keuze kunnen maken. Het is daarom prettig om Flynth met hun uitgebreide expertise en internationale netwerk aan boord te hebben!” 

Lees ook: Flynth adviseur vertelt. Hierin vertellen Hans de Groot, Rob Zevenbergen en Marcel Naaktgeboren over hun samenwerking.

vlnr. Rob Zevenbergen, Jelle van der Zwet, Hans de Groot, Guus Bakker, Marcel Naaktgeboren
& Jasper Castelein.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen