Op weg naar Net Zero: aan de slag met duurzaamheid

 
Op weg naar Net Zero: aan de slag met duurzaamheid
Gepubliceerd: 23-01-2023, laatst gewijzigd: 04-10-2023

Bij de bank krijgt u 0,15% korting op de hypotheek, als het huis een B-label of hoger heeft. Sterker nog, er zijn verschillende subsidies uitgevaardigd om uw huis te verduurzamen. Ook bedrijven hebben een uitdaging in duurzaamheid en de hoge energiekosten. De discussie of de thermostaat op 19 of 20 graden moet, is al op veel plaatsen gevoerd. Kwekers die tijdelijk geen of andere producten maken, omdat door de hoge gasprijs de kostprijs van hun producten veel te hoog wordt. Of de plaatselijke friettent die de deuren sluit, omdat 6 euro voor een frietje niet haalbaar is.  

“Hoe pijnlijk dit ook is voor ondernemers, er vindt wel een acceleratie plaats op het gebied van duurzaamheid. We zullen wel moeten. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij de melkveehouders die wij als Flynth adviseren,” aldus dr. Ferdy van Beest. 

We gaan in gesprek met Ferdy van Beest, directeur Duurzaamheidsverslaggeving van Flynth en Associate professor op de Nyenrode Business Universiteit. Want ook alle mkb-ondernemingen moeten aan de slag met duurzaamheid en straks ook met de verslaggeving die daarbij hoort.  

Bij Flynth stimuleren we ondernemers om te verduurzamen. Niet alleen op bedrijfskundig gebied of bij het aanvragen van subsidies voor energiebesparende maatregelen of uitstootvermindering. Flynth begeleidt ondernemers ook als het gaat over rapporteren over duurzaamheid en transparantie over hun footprint.  

Financiële prikkel, intrinsieke motivatie of voldoen aan de wet met CSRD

“Naast de financiële prikkel zien we nog twee redenen waarom bedrijven met duurzaamheid(sverslaggeving) aan de slag gaan. Allereerst zijn steeds meer mensen intrinsiek gemotiveerd om zorgvuldiger met klimaat en milieu om te gaan. Ze worden flexitariër, kopen gerecyclede kleding, of bestellen alleen nog bij toeleveranciers met een duurzaamheidskeurmerk. Deze intrinsieke motivatie werkt door in het bedrijfsleven en beïnvloedt onder andere inkoop- en productieprocessen. 

Tegelijkertijd moeten grote bedrijven gaan voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dat betekent dat ze vanuit de keten moeten rapporteren over haar afnemers en hun mkb-onderneming. De voorgenomen wet gaat het nodige van ondernemingen vragen. In de praktijk betekent dit dat grote ondernemingen deze gegevens bij het midden- en kleinbedrijf gaan opvragen. Zij zijn immers onderdeel van de keten.” 

Van Beest verwacht dat er in de toekomst een soort CSRD light gaat komen voor toeleveranciers en afnemers. Dan kun je als bedrijf rapporteren hoeveel uitstoot jouw klant heeft. 

Enkele voorbeelden van mogelijke rapportage-onderwerpen in deze CSRD light-versie zijn: 

  • Energieverbruik in kwH op de bouwplaats buiten werktijd. 
  • Recycle percentage van het afval. 
  • Aantal ongevallen per gewerkt uur. 
  • Aantal incidenten met betrekking tot discriminatie. 
  • Aantal incidenten met betrekking tot seksueel geweld. 
  • Aantal incidenten met (werkgerelateerde) gezondheidsklachten als gevolg.  

De wet verplicht ondernemers ook indirect om aan de slag te gaan met duurzaamheid.  

Net Zero in 2050

“Of het nu vanuit intrinsieke motivatie is, om aan wettelijke eisen te voldoen, of om kosten te besparen, duurzaamheid staat komende decennia bij u en uw onderneming op de radar. Net Zero in 2050 blijft het doel en dit kunnen we alleen bereiken door allemaal samen te werken.”  

Flynth begeleidt ondernemers als het gaat om verduurzamen en rapporteren over duurzaamheid en transparantie over hun footprint. 

Aan de slag met duurzaamheid

Wilt u het maximale uit uw onderneming halen op het gebied van duurzaamheid? En meer weten over energiebesparing voor uw onderneming? Download het stappenplan energiebesparing. 

Hebt u interesse in de duurzaamheidsrapportage en CSRD? Stel uw vraag en wij nemen contact met u op.

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: