My Flynth
Nieuws

Ondernemerspanel onzeker over gevolgen Brexit

Gepubliceerd: 25-07-2016, laatst gewijzigd: 26-07-2016

Recent legden we een vragenlijst voor aan ons ondernemerspanel n.a.v. het referendum in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Bezorgde reacties zijn vooral gericht op de langere termijn, want hoewel 83% van de respondenten nu nog geen effecten ondervindt van een Brexit, verwacht 82% dat een Brexit misschien of zeker gevolgen zal hebben voor het mkb in Nederland.

Allereerst vroegen we de leden van ons ondernemerspanel: ‘Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk?’ Voor 36% is dit inderdaad het geval: 26% doet indirect zaken met het VK en 11% doet direct zaken. Ook vroegen we het panel: ‘Hoe belangrijk is het Verenigd Koninkrijk voor u als ondernemer?’ Voor 42% is dit redelijk tot heel belangrijk, voor 57% juist irrelevant. De ondernemers voor wie het Verenigd Koninkrijk belangrijk is, leveren diensten of producten, importeren juist artikelen of hebben relaties die zakendoen in het VK.

Agrarische sector negatiever

We vroegen het panel ook: ‘Verwacht u dat een Brexit consequenties heeft voor uw afzet/winst?’ Voor 21% van de respondenten is dit inderdaad het geval, 33% weet het nog niet en de overige 46% voorziet geen gevolgen. De respondenten uit de agrarische sector lijken negatiever. Zij verwachten bovengemiddeld vaak gevolgen. Eén respondent verwacht juist zeer positieve gevolgen, aangezien hij of zij actief is in toerisme naar het VK.

Ook veel onzekerheid

Voor 33% van de respondenten heerst onzekerheid, ze durven de gevolgen voor hun bedrijfsvoering nog niet te voorspellen. Een agrariër vraagt zich af: Blijven ze vlees importeren vanuit Nederland?’, een ander merkt op dat er gevolgen zullen komen áls er een recessie volgt en een fruitteler stelt: ‘Dat ligt eraan wat precies de gevolgen gaan worden voor de afzet van peren’. Een sierteler stelt: ‘Ik heb geen glazen bol, als de euro in elkaar zakt kan de afzet blijven’.

8% ondervindt al gevolgen

Tot nu toe heeft de uitkomst van het referendum nog niet tot negatieve gevolgen geleid voor de meeste leden van ons panel. Op de vraag ‘Ondervindt u nu al de effecten van een Brexit?’ antwoordt 83% volmondig ‘Nee’. Slechts 33% van de respondenten verwacht op de langere termijn consequenties voor de eigen afzet. De rest verwacht dit niet of weet het nog niet. Helaas ervaart 8% van de respondenten nu al wel negatieve gevolgen van de Brexit.

Gevolgen voor sector en mkb

Vervolgens vroegen we ons panel wat zij verwachten aan gevolgen voor hun sector en het mkb. 82% van de respondenten verwacht dat een Brexit (misschien) gevolgen heeft voor het Nederlandse mkb, en 18% verwacht van niet. Voor de eigen sector liggen de cijfers iets anders: 63% van de respondenten verwacht dat een Brexit (misschien) gevolgen heeft voor hun sector en 37% verwacht van niet.

De respondenten die verwachten dat het mkb de gevolgen van een Brexit gaat voelen, noemen vaak een bemoeilijkte export en papieren rompslomp hiervoor als reden. Een ondernemer stelt: ‘Door de Brexit kan de samenwerking binnen Europa onder druk komen te staan. Voor Nederland als exportland kan dit grote gevolgen hebben.’ Maar ook een dalend consumentenvertrouwen wordt als reden genoemd.

Onduidelijkheid over de toekomst

Over de vraag ‘Is er volgens u nu politieke actie gewenst?’ zijn de meningen verdeeld. Volgens 33% van de respondenten is dit inderdaad het geval, 38% vindt juist van niet. Nog eens 28% weet het niet.

Van de ondernemers die nu politieke actie verwachten, krijgen we suggesties als ‘De Europese Unie hervormen’, ‘Snel uittreden van het VK’ of zelfs een ‘Nexit’, maar ook juist suggesties als ‘Beter samenwerken’ en ‘De Brexit ongedaan maken middels een nieuw referendum.’ Kortom: veel verschil van inzicht en onduidelijkheid over de toekomst. De komende periode zal wellicht meer helderheid scheppen over de Brexit en gevolgen voor de EU, het bedrijfsleven en het mkb in Nederland.

Aanmelden voor het panel?

Wij houden u graag op de hoogte hoe collega-ondernemers denken over ontwikkelingen en trends. Meld u hier aan als lid van het ondernemerspanel. Wij sturen u dan (online) ondernemersvragen. Wij zijn benieuwd naar uw mening!

Alle informatie over Brexit: www.flynth.nl/brexit

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Mirjam Groenendijk

Mirjam.Groenendijk@flynth.nl