Olifantsgras: duurzaamheid ten top!

 
Gepubliceerd: 31-03-2017, laatst gewijzigd: 24-01-2024


Open source-denken stimuleert duurzame ontwikkeling

Ben jij klaar voor de toekomst? Die vraag stelt coöperatie Miscanthusgroep Haarlemmermeer aan ondernemend Nederland. Met het olifantsgras dat zij verbouwen zijn steeds meer duurzame producten en innovaties mogelijk. De codewoorden hierbij zijn: circulaire economie en open source-denken. De komende jaren gaan ze de rest van Nederland hiervan overtuigen.

Flynth is al vanaf het begin betrokken bij de Miscanthusgroep. Vier jaar geleden bezocht Flynth Magazine de vier akkerbouwers die toen de coöperatie vormden. Hoe gaat het nu met ze? Akkerbouwers Hein van Elderen en Gert-Jan Petrie vertellen: “Het scala aan producten en toepassingen van olifantsgras is gigantisch. Met de toetreding van Gertjan de Jong en zijn grafische bedrijf maken we nu bijvoorbeeld MISCQ Olifantsgraspapier.”

De afgelopen vier jaar

Olifantsgras werd in eerste instantie gebruikt voor het weren van ganzen rondom Schiphol. Door het hoge gras kunnen ganzen er niet landen. Daarnaast heeft het een sterke CO2-opname. Er wordt op deze manier gedacht in oplossingen die de natuur biedt. Maar de akkerbouwers hadden toen al veel grotere plannen. Olifantsgras, oftewel ‘miscanthus giganteus’, is ook te gebruiken als stro en biobrandstof en als duurzaam basisproduct voor bijvoorbeeld beton en papier.

Gert-Jan Petrie: “De afgelopen vier jaar stonden in het teken van communicatie. We moeten het duurzame verhaal achter olifantsgras blijven vertellen. Daarom steken we veel tijd in het delen van onze kennis en kunde. Deze kennisdeling maakt ons samen alleen maar sterker. Wij zijn goed in het telen van olifantsgras. Maar andere partijen moeten ons vertellen waarvoor ze het gras kunnen gebruiken. Want ieder heeft zijn eigen expertise! Met dit open source-denken boek je samen de grootste duurzame vooruitgang.”

Circulaire economie

Olifantsgras sluit naadloos aan op de sterk opkomende circulaire economie. Gert-Jan Petrie: “Het duurzaamheidsaspect zit hem in het circulaire denken rondom olifantsgras. Het gewas levert biologische en duurzame producten op, waardoor de reststoffen na gebruik zo veel mogelijk veilig terugvloeien in de natuur. Onze boodschap wordt steeds beter opgepikt door ondernemers en overheden. Bijvoorbeeld om zich duurzaam te profileren. In 2016 drukte de gemeente Haarlemmermeer bijvoorbeeld het programmaboekje voor het VNG-congres bij ons op olifantsgraspapier.”

MISCQ Olifantsgraspapier

De coöperatie heeft grote verwachtingen van olifantsgraspapier. Voor het zetten van nieuwe stappen sloot eind 2015 ondernemer Gertjan de Jong zich bij de coöperatie aan. Tegelijkertijd werd het label MISCQ Olifantsgraspapier opgericht. Samen met Gertjan’s grafische bedrijf worden er nu grote stappen vooruit gezet.

Gertjan de Jong over akkerbouwer en vriend Hein van Elderen: “Ik ken Hein al jaren. Toen we toevallig over de ontwikkelingen van olifantsgras zaten te praten, zagen we allebei toekomst in olifantsgraspapier. Ook hier is open source-denken onze sleutel tot succes: wij hebben een duurzaam basisproduct waarmee andere partijen samen met ons verder kunnen innoveren en uitproberen. Op het papier worden nu al duurzame flyers, labels, visitekaartjes en magazines op gedrukt.”

Gertjan de Jong: “We blijven olifantsgras verder ontwikkelen. We leren het gewas steeds beter kennen waardoor we het meer naar onze hand kunnen zetten. Richtingbepalend hierbij zijn de gewenste producteigenschappen die andere partijen vragen, hierop proberen wij het gewas aan te passen. Deze nieuwe kennis delen we weer, we houden niets voor onszelf. Met de verwachting dat andere partijen er weer nieuwe verbeterde producten mee maken.”

De toekomst

De heren hebben grote verwachtingen van de komende jaren. Gert-Jan Petrie: “We blijven ons unieke duurzame verhaal vertellen. Zeker nu we het idee hebben dat onze boodschap echt wordt opgepikt. Steeds meer bedrijven, overheden en organisaties kijken naar oplossingen als die van ons. We zitten op de goede weg. Het product is nog vrij nieuw in Nederland en de mogelijkheden zijn wat ons betreft eindeloos. We verwachten dat er ondernemers komen met plannen voor olifantsgras waar wij nog nooit aan gedacht hebben!”

Flynth als businesspartner

Flynth is al jaren betrokken bij de Miscanthusgroep. Het contact verloopt via akkerbouwer Hein van Elderen. “Naast de audit, btw-aangifte en jaarrekening zie ik Flynth vooral als een sparringpartner. We zijn een innovatief bedrijf, dat zeker niet standaard is. Ik merk bij Flynth dat ze dat juist leuk vinden. Het contact met onze vaste contactpersoon Debbie is fantastisch. Regelmatig drinken we een kop koffie en praten over de gang van zaken. 

Hein van Elderen: “We hadden het toen over de plannen voor het aankomende jaar. Toen vroeg Debbie of we al naar subsidiemogelijkheden hadden gekeken. We hebben ons hier altijd verre van gehouden. Maar hij weet dat de investeringen waar we nu voor staan zo groot zijn, dat subsidie écht interessant wordt. Peter brengt nu de mogelijkheden voor ons in kaart. Dit laat goed de betrokkenheid zien, zowel in de persoonlijke omgang als bij de zakelijke ontwikkelingen!”

Miscanthusgroep: openheid is sleutel tot succes
“Via het akkerbouwbedrijf van Hein van Elderen werd ik betrokken bij de coöperatie. Het leuke was dat een ander coöperatielid via een fiscalist van Flynth ook met ons in gesprek was. Van verschillende kanten werd er dus contact met ons gezocht. Nu verzorgen we de administratie en hebben we een uitgebreide adviesfunctie.”

“Bij de Miscanthusgroep zitten echte rasondernemers. Dat merk je goed als je met ze om de tafel zit. Ze ondernemen in een innoverende sector waarbij ze steeds naar nieuwe oplossingen zoeken. De sleutel tot succes zit hem in hun openheid, zowel naar elkaar als naar buiten toe. Zo bedenken ze heel snel nieuwe oplossingen voor problemen die ze tegenkomen.”

Aanstekelijk enthousiasme
“Het enthousiasme bij de Miscanthusgroep is aanstekelijk. Het werkt inspirerend om met ze in een brainstorm te zitten. Laatst kwam het idee ter tafel om zelf ook het olifantsgras te gaan verwerken. Er werden direct mooie plannen bedacht. Hierbij hoorde ik de begrippen ‘innovatie’ en ‘nieuwe machines’ vallen. Ik dacht toen: hier moet subsidie mogelijk zijn. Om die mogelijkheden in kaart te brengen gaat er binnenkort een subsidieadviseur van Flynth langs!”

“Bij de Miscanthusgroep zijn ze heel open over waar ze mee bezig zijn. Ze realiseren zich heel goed dat dát de kracht van hun samenwerking en product is. Die boodschap weten ze heel boeiend over de bühne te brengen. Zodra je met ze in gesprek gaat ben je zelf ook enthousiast. Ze geloven in hun product en manier van werken en dragen dat in alles uit!” 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Praktijkverhaal

Geschreven door: