Nog geen opening fosfaatbank

 
Nog geen opening fosfaatbank
Gepubliceerd: 29-09-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Plaatsvervangend landbouwminister Carola Schouten heeft besloten dat zij de fosfaatbank dit jaar nog niet opent. Haar argumenten hiervoor zijn het invoeren van teeltvrije zones en het risico van overschrijding van het fosfaatrechtenplafond. Het nu openstellen van de fosfaatbank biedt (melk)veehouders volgens Schouten geen reëel perspectief.

De fosfaatbank zou het hulpmiddel moeten zijn om jonge landbouwers te ondersteunen. Jonge melkveehouders zouden voor vijf jaar ontheffing moeten kunnen krijgen voor een aantal fosfaatrechten, om zo de grondgebondenheid te bevorderen. De fosfaatbank wordt gevuld met fosfaatrechten die bij de handel  worden afgeroomd. Verdeling van rechten uit de fosfaatbank zou via loting plaatsvinden.

Teeltvrije zones

Invoering van teeltvrije zones per 2023 kan ertoe leiden dat bedrijven niet meer grondgebonden zijn. Een mogelijk gevolg is dat een uitbreiding van de veestapel nu, via ruimte uit de fosfaatbank, dan weer moet worden gevolgd door een krimp. Het is nu dus lastig te bepalen hoe melkveehouders hier op in kunnen spelen. Kortom: het is belangrijk om gedoe en onzekerheid te voorkomen.

Fosfaatplafond

Het ministerie van LNV verwacht dat RVO  voor nog onafgeronde bezwaar- en beroepsprocedures voor zo’n 100.000 kilo fosfaatrechten nog ontheffing moet verlenen. Hiervoor is ruimte nodig. Nationaal gezien zou er zo’n 35.000 kilo ruimte tot het fosfaatplafond voor melkvee zijn. Met deze cijfers ziet Schouten nog geen ruimte voor openstelling van de fosfaatbank. RVO verwacht alle bezwaar- en beroepsprocedures over fosfaatrechten dit jaar af te kunnen ronden. Hiermee zou Schouten de fosfaatbank volgend jaar kunnen openen. 

Toekomstscenario’s

Bent u (jonge) landbouwer en keek u erg uit naar de openstelling van de fosfaatbank? Wij begrijpen dat dit frustrerend kan zijn.

Nu de openstelling langer op zich laat wachten, is het verstandig om te kijken naar verschillende scenario’s voor uw onderneming. Onze adviseurs helpen u graag.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: