Nevenactiviteiten? Zet alle mogelijkheden op een rij

 
Nevenactiviteiten? Zet alle mogelijkheden op een rij
Gepubliceerd: 14-06-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Steeds meer bedrijven hebben nevenactiviteiten naast de land-of tuinbouwtak. Huisverkoop van groente en fruit met een stalletje aan de weg is daar een voorbeeld van. Dat groeit soms door tot een boerderijwinkel. In de coronatijd hebben nevenactiviteiten een vlucht gekregen.  

Als er wensen zijn voor nevenactiviteiten in welke vorm dan ook, is het goed om na te gaan wat daar qua wet- en regelgeving bij komt kijken. Op veel plekken zijn nevenactiviteiten met een relatief eenvoudige procedure toegestaan wat het bestemmingsplan betreft. Er gelden wel beperkingen voor het oppervlak en de functie.  Ook kunnen extra regels gelden voor de drank- en horecawetvergunning en heeft de NVWA wellicht eisen op het gebied van voedselveiligheid. Als een gebouw wordt gebruikt voor vergaderingen en bijeenkomsten, gelden er ook eisen op het gebied van brandveiligheid.  

Laat alles op een rij zetten, zodat duidelijkheid ontstaat en u weet welke eisen en investeringen nodig zijn voor een neventak. Voor sommige activiteiten zijn er subsidiemogelijkheden (POP3/LEADER), in het geval van samenwerking met andere bedrijven. 

 Niet alles kan op elke plek, maar er kan vaak meer dan u denkt. Wij helpen u hier graag bij! 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: