My Flynth
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina delen wij graag nieuws en de laatste inzichten vanuit de markt en wet- en regelgeving. Wilt u automatisch op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen in uw branche en van actuele wet- en regelgeving; meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuws

Natuurboerderij Weidevol, paradepaardje van Rombou

Gepubliceerd: 11-01-2017, laatst gewijzigd: 11-01-2017

In een prachtige vergaderruimte mét uitzicht op een ligboxenstal vol melkvee, werd op 28 november de volledige overname van Rombou door Flynth beklonken. Deze bijzondere melkveehouderij annex vergadercentrum, natuurboerderij Weidevol in Zwartsluis, was hiervoor niet toevallig gekozen.

Weidevol is één van de paradepaardjes uit het Rombou-portfolio. Eigenaar Leanne Spans: “Toen we in 2012 plannen aan het maken waren voor deze locatie zijn we meteen gevallen voor de architectuur van Rombou. En ook in het traject tot aan de opening in 2015 heeft Rombou ons prima begeleid.”

Geen uitbreiding mogelijk

Ondernemen zit Leanne en haar man Hermen in het bloed. Kort nadat Hermen in 2003 het melkveebedrijf van zijn ouders in Sint Jansklooster overneemt, timmert hij al aan de weg met een nieuwe jongveestal en later in 2005 met een extra stal in het nabijgelegen Nieuwleusen. Ze trekken in het ouderlijk huis van Hermen en laten naast het bedrijf een tweede bedrijfswoning bouwen voor zijn ouders. Zo hebben de vier kleinkinderen hun grootouders altijd dicht in de buurt. De bestaande melkveestal met 120 koeien blijft in bedrijf, maar biedt helaas weinig perspectief voor de toekomst. “Er was geen uitbreiding mogelijk”, vertelt Leanne. “De omgeving is een waterwin- en weidevogelgebied en geldt als Natura2000-zone. We durfden hier geen verdere investeringen te doen. Ook verplaatsen was geen optie, want daarvoor was de verplaatsingssubsidie eenvoudigweg niet toereikend. Wel zijn we gaan samenwerken met Natuurmonumenten, om zo de mogelijkheden van de omgeving goed te benutten en tegelijkertijd extra omzet te genereren. En we zijn overgestapt op biologische bedrijfsvoering. Dat geeft meer stabiliteit in de melkprijs en het past mooi in dit gebied.”

“De verplaatsingssubsidie was niet toereikend”

Contact met mensen

Toch wil het ondernemersechtpaar méér. En dat geldt zeker voor Leanne die zelf niet is opgegroeid in het boerenbedrijf. “Op de boerderij miste ik het contact met de mensen”, vertelt ze. “Ik kom uit het bloemenvak, ik heb jaren in bloemenwinkels gewerkt. Als je een bos bloemen verkoopt is het verhaal achter de bos bloemen meestal belangrijker dan de bos bloemen zelf. Dat sociale aspect miste ik.”

Ruimte en mogelijkheden

Op zoek naar een andere geschikte bedrijfslocatie komen ze in gesprek met de bewoners van de Oppen Swolle, op ruim vier kilometer van hun huis, aan de dijk tussen Zwartsluis en Vollenhove tegenover het Zwarte Water. Aanvankelijk is de boer niet enthousiast om zijn bedrijf te verkopen. Maar als hij er over nagedacht heeft vindt hij het toch een goede optie. Leanne: “Hier kregen we ruimte en mogelijkheden, relatief dichtbij ons huis.”

“Grote houten spanten die de stalruimte volledig overkappen”

Stroomversnelling

Ondertussen heeft Leanne goed over haar ondernemersambities nagedacht en ziet ze brood in een vergadercentrum in combinatie met het nieuwe melkveebedrijf. “Bijzondere vergaderlocaties zijn in opkomst. Mensen willen niet meer de hele dag in een saaie ruimte zitten. Er zijn wel boeren die ruimtes aanbieden voor 20 of 25 personen, maar er zijn vrijwel geen goede zalen voor grotere groepen. Bovendien kan ik het runnen van een vergaderlocatie goed combineren met de zorg voor de kinderen.”

Alle puzzelstukjes vallen in elkaar en de ontwikkeling van Leanne’s en Hermens nieuwe bedrijf komt in een stroomversnelling. Op de agrarische beurs in Hardenberg raken ze in gesprek met Rombou. “We vielen direct voor de ontwerpstijl van Rombou’s architect Harry Ehrenhard. Zijn ontwerpen met grote houten spanten, die de stalruimte volledig overkappen, zijn prachtig. Dat wilden wij ook.” Wanneer Rombou een 3D-visualisatie van het eerste ontwerp laat zien, zijn ze verkocht. Leanne: “Het is precies zo geworden als in die visualisatie. Zoals je toen op een beeldscherm door het gebouw ging, loop je hier nu in het echt. Het was handig dat Harry’s collega Gert Elling het hele milieudeel en alle utiliteiten voor zijn rekening nam. Zo lag alles bij één partij. Ook bij de afhandeling van de bouw- en milieuvergunningen heeft Rombou z’n waarde dik bewezen. Dat liep gesmeerd.”

Warmte uit koeienmelk

Het plan wordt uitgewerkt en resulteert in een ligboxenstal voor 230 koeien met een vergadercentrum, middenin een weidevogelgebied. Terwijl er onder hetzelfde dak wordt samengewerkt met Natuurmonumenten. De bedrijfsvoering van Weidevol is volledig biologisch, met o.a. een emissiereducerende luchtwasser en een innovatieve warmte-installatie. Zo worden de vergaderzalen verwarmd met de restwarmte van verse koeienmelk. Aan de buitenkant is het bedrijf een lust voor het oog: de hoge glazen voorgevel en aflopende daklijn lijken geruisloos in het omringende grasland te verzinken.

Andere flow

En sinds de opening in het voorjaar van 2015 weten ook vergaderdieren de weg naar Weidevol te vinden. Leanne: “Het melkveebedrijf is de basis, maar de vergaderactiviteiten lopen boven verwachting.” Zowel het lokale bedrijfsleven, als grote bedrijven en zelfs multinationals komen naar Zwartsluis voor hun trainingsdag, break-outsessie, motivatiedag en zakelijke bijeenkomst. “Ik krijg vaak terug dat de rust hier zo aanstekelijk werkt”, vertelt Leanne. “Mensen komen in een andere flow als ze uitkijken over de weilanden, het Zwarte Water en bij de aanblik van een koe. Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat alle functioneringsgesprekken met medewerkers hier voert. Weg van alle hectiek verlopen de gesprekken hier een stuk plezieriger en begripvoller dan op kantoor, zo heeft de personeelsfunctionaris me verteld.”

“Als ondernemer heb je goede adviseurs nodig”

Het halve werk

Leanne en Hermen kijken terug op een positieve samenwerking met Rombou. “Als ondernemer heb je goede adviseurs nodig. Je moet het uiteindelijk zelf doen, je bent zelf verantwoordelijk en er moet zeker geld verdiend worden, maar een goede adviseur is het halve werk. En als Rombou en Flynth samen diensten gaan aanbieden dan worden trajecten die wij hebben doorgemaakt een stuk eenvoudiger. Dat zou helemaal mooi zijn.”

Lees ook het artikel over de realisatie van natuurboerderij Weidevol op rombou.nl.
En kijk voor alle mogelijkheden en vergaderfaciliteiten op www.weidevol.nl.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Mirjam Groenendijk

Mirjam.Groenendijk@flynth.nl