Melkstal versus melkrobot: weet waar winst valt te behalen!

 
Gepubliceerd: 02-07-2019, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Bijna 25 procent van de Nederlandse melkveehouders melkt de koeien inmiddels met een melkrobot. Welk type bedrijf u ook heeft, het is belangrijk om te weten waar de verschillen in onkosten en resultaat liggen. Wat kunnen we hierover leren uit de gegevens die Flynth heeft van melkveehouders?

Melkrobotbedrijven hebben meer melkkoeien dan bedrijven met een melkstal, 137 versus 126. Dat blijkt uit database-gegevens van Flynth. Het gemiddelde melkproductieniveau ligt bij robotbedrijven ruim 400 kilogram per koe hoger. Hierdoor is de totale jaarlijkse melkproductieomvang op deze bedrijven 70.000 kg hoger. De robotbedrijven hebben ook een hogere intensiteit, met een productie van 19.616 kg melk per hectare.

Als we kijken naar de melk zelf, blijkt het vetgehalte in beide gevallen exact gelijk. Het eiwitgehalte ligt op de bedrijven met een melkstal een fractie hoger, met als resultaat een licht hogere melkprijs.

Verschil tussen de koeien

En hoe vergaat het de koeien? De krachtvoerkosten zijn in beide groepen hetzelfde, met 7,3 cent per kilogram melk. Ook het vervangingspercentage van de melkkoeien verschilt nauwelijks.

Maar er komen ook verschillen naar voren uit de Flynth-data. Bij de melkstalbedrijven leven de koeien gemiddeld  een maand langer. De gemiddelde leeftijd bij uitstoot ligt voor melkstalkoeien twee maanden hoger. Robotbedrijven realiseerden íets lagere kosten voor diergezondheid.Het verschil is 0,04 cent per kilo melk. Al is het saldo van de opbrengsten, na aftrek van toegerekende kosten voor de melkproductie, in beide groepen bijna vergelijkbaar.

Investeringskosten

Bedrijven met een melkrobot investeerden 450 euro meer per koeplaats in de stal en ruim 600 per koe meer in machines en werktuigen.

Als gevolg van het hogere investeringsniveau zijn de lasten voor rente plus aflossing bij de robotbedrijven gemiddeld 8,9 cent per kg melk ten opzichte van 8 cent melk op de melkstalbedrijven

Kritieke opbrengstprijs

Wat betekent dit alles voor de gemiddelde kritieke opbrengstprijs, de melkprijs die minimaal nodig is om alle kosten in een jaar te kunnen betalen? Rekening houdend met benodigde middelen voor privé-uitgaven en jaarlijkse vervangingsinvesteringen, dan geldt voor de melkstalbedrijven een berekende gemiddelde kritieke opbrengstprijs voor de melk van 35,8 cent ten opzichte van 36,7 cent voor de robotbedrijven.

Rekening houdend met benodigde middelen voor privé-uitgaven en jaarlijkse vervangingsinvesteringen, dan geldt voor de melkstalbedrijven een berekende gemiddelde kritieke opbrengstprijs voor de melk van 35,8 cent ten opzichte van 36,7 cent voor de robotbedrijven

Hoe zorgt u als melkveehouder voor de beste bedrijfsresultaten?

Of u nu een melkstal of melkrobot gebruikt, de specialisten van Flynth adviseren u graag over manieren om uw marge gezond te houden.  Maak daarvoor een afspraak via uw contactpersoon of met één van onze bedrijfsadviseurs op onze vestigingen. Of bel Hans Scholte via 088 236 83 96. Hij brengt u dan in contact met een specialist bij u in de buurt.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: