My Flynth
Nieuws

Loonbelasting in 2019: onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners

Gepubliceerd: 10-10-2018, laatst gewijzigd: 10-10-2018

Vanaf 1 januari 2019 komen er drie keer zoveel loonbelastingtabellen. Dit komt doordat er straks voor de heffingskortingen onderscheid wordt gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland.

Vanaf 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners kunnen straks alleen nog aanspraak maken op het premiedeel, met de voorwaarde dat zij in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Uitzondering: arbeidskorting

Voor het belastingdeel van één van de heffingskortingen (de arbeidskorting), geldt een uitzondering. De volgende niet-inwoners van Nederland hebben wel recht op het belastingdeel van de arbeidskorting:

  • werknemers die inwoner zijn van een ander EU-land
  • werknemers die inwoner zijn van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein)
  • werknemers die inwoner zijn van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)

Onderscheid inwoners en niet-inwoners

In de loonbelastingtabellen wordt er straks onderscheid gemaakt tussen drie groepen werknemers:

1. werknemers die inwoner zijn van Nederland
2. werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de Europese Unie, van een EER-land of de BES-eilanden
3. werknemers die inwoner zijn van een ander land dan de landen onder 1 en 2

Van de huidige loonbelastingtabellen komen volgend jaar drie aparte loonbelastingtabellen, één voor iedere groep werknemers.

Inwoner van Nederland: ja of nee?

Bij een werknemer die in Nederland én in het buitenland woont of verblijft, is het de vraag of hij inwoner van Nederland is. Hij wordt alleen gezien als inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont zijn gezin bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan? Dan is hij geen inwoner van Nederland en heeft hij geen recht op het belastingdeel van de heffingskortingen.

Bij een werknemer zonder gezin is de intentie van belang. Is hij van plan zich hier te vestigen? Dan is hij inwoner van Nederland. Is hij van plan om hier alleen korte tijd te blijven? Dan is hij dat niet.

Twijfelt u?

Weet u niet zeker of uw werknemer wordt gezien als inwoner van Nederland? Dan kunt u uw werknemer vragen om een woonplaatsverklaring. U weet dan zeker van welk land hij inwoner is. De werknemer kan deze verklaring aanvragen bij het belastingkantoor waaronder hij valt. Dit kan ook in het buitenland zijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via arbeidszaken@flynth.nl of 088 236 73 50.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Leo Groenewegen

Leo.Groenewegen@flynth.nl