Let op de oprichtingsdatum van uw BV

 
Let op de oprichtingsdatum van uw BV
Gepubliceerd: 09-12-2021, laatst gewijzigd: 24-01-2024

De rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV) wordt fiscaal steeds voordeliger. Waar het omslagpunt voor de fiscaal ingegeven keuze tussen ondernemen in een eenmanszaak of een BV  voorheen rond de €150.000,- aan resultaat lag, ligt dit omslagpunt in 2021 al snel rond de €100.000,- Het is weliswaar van geval tot geval verschillend maar het is zeker de moeite waard om er eens naar te kijken.

De komende jaren zal dit omslagpunt zelfs nog lager komen te liggen omdat de laagst belaste schijf van de vennootschapsbelasting steeds langer wordt. In 2021 wordt nog €245.000,- van de winst van een BV belast met 15% maar vanaf 2022 is dat al €395.000,- Dat kan in ieder geval reden genoeg zijn om eens kritisch naar uw structuur te kijken.

Heeft u dat al gedaan en heeft u de inbreng van uw onderneming in een BV dit jaar al ter hand genomen, maar nog niet afgerond?

Het volgende is dan van belang

Als u vóór 1 oktober 2021 een intentieverklaring (of een voorovereenkomst bij een maatschap/VOF)  voor een geruisloze inbreng (d.w.z. zonder belastingheffing) bij de Belastingdienst heeft geregistreerd, behoudt u de mogelijkheid om uw onderneming tot en met 31 maart 2022 daadwerkelijk geruisloos om te zetten naar een BV-structuur. U bent niet verplicht om dat uiteindelijk te doen maar u houdt in ieder geval de mogelijkheid open. Door zo’n intentieverklaring kunt u de onderneming, die u in de vorm van een eenmanszaak of maatschap/VOF dreef, fiscaal gezien zelfs al vanaf 1 januari 2021 voor rekening van die BV laten drijven.

Let op

Bij de oprichting van de BV moet u er dan wel op letten om deze tijdig – dus uiterlijk 31 maart 2022 – te laten plaatsvinden en om het eerste boekjaar tijdig af te sluiten. Als de BV bijvoorbeeld op 30 december 2021 wordt opgericht, wordt er vaak voor het gemak voor gekozen om het eerste boekjaar te laten eindigen op 31 december 2022. Dat scheelt dan in ieder geval een jaarrekening en een aangifte vennootschapsbelasting is veelal de gedachte. Dat klopt op zich wel maar u mist dan ook één keer het tariefsopstapje in de vennootschapsbelasting en dat kan u enkele tienduizenden euro’s aan belasting schelen.

Hetzelfde probleem geldt als de oprichting van de BV uiteindelijk pas in de eerste maanden van 2022 plaatsvindt. Het hele resultaat van de periode 1-1-2021 t/m 31-12-2022 valt dan in één fiscaal boekjaar en ook dan mist u dus één keer het tariefsopstapje.

Zorg er daarom voor dat de BV op het fiscaal meest gunstige tijdstip wordt opgericht! Uw Flynth adviseur helpt u daar graag bij.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Eindejaarstip 2021

Geschreven door: