nieuws

Let op bij verleasen stikstofruimte

Let op bij verleasen stikstofruimte
Gepubliceerd: 20-10-2020, laatst gewijzigd: 09-02-2021

Bedrijven die (tijdelijk) niet al hun stikstofruimte, waarvoor toestemming is verleend benutten, kunnen deze stikstofruimte onder voorwaarden verleasen. Het gaat hierbij om niet benutte ammoniakemissie c.q. stikstofdepositie.  

Het verleasen van stikstofruimte is inmiddels toegestaan in de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en in Overijssel. Mogelijk volgen overige provincies op een later moment. Verleasen van stikstofruimte is een vorm van extern salderen, waarbij de stikstofruimte tijdelijk wordt overgedragen. De saldo-ontvanger mag maximaal 70% van de stikstofruimte gebruiken. Na afloop van de leaseperiode mag de saldogever in principe de volledige stikstofruimte (100%) weer benutten. 

(Ver)leasen is alleen mogelijk voor tijdelijke activiteiten en daardoor niet mogelijk voor bijvoorbeeld het houden van dieren op een landbouwbedrijf. Onder tijdelijke activiteiten vallen bijvoorbeeld aanleg- en bouwwerkzaamheden en eenmalige evenementen. Naast de voorwaarden voor extern salderen geldt het volgende:

  • De stikstofruimte kan voor maximaal twee jaar worden verleased. De provincie kan deze termijn zo nodig verlengen. 
  • Bij de aanvraag voor verleasen behoort een overeenkomst tussen de saldogever en saldo-ontvanger 
  • Waarborg, dat de activiteiten van de verleaser gedurende de termijn van verlease, buiten gebruik worden gesteld 

Verleasen en melding Activiteitenbesluit

Soms beschikt een saldogever (de verleaser) alleen over een melding Activiteitenbesluit (en geen natuurvergunning). Voor het regelen van “de tijdelijke inperking van de toestemming” moet dan een een nieuwe (ingeperkte) melding Activiteitenbesluit worden gedaan. Om na de leaseperiode weer de volledige ruimte te kunnen benutten moet opnieuw een melding worden ingediend. Hierbij geldt de ingeperkte toestemming als referentiesituatie. Daardoor is het niet zeker dat het bedrijf weer toestemming krijgt voor de oorspronkelijke stikstofruimte!

Advies

Verleasen van stikstofruimte kan financieel interessant zijn voor bedrijven die de stallen tijdelijk of deels leeg hebben staan. Wij kunnen u helpen bij de overeenkomst. Van belang is dat wordt nagegaan, of het vergunningstechnisch gezien gegarandeerd is dat de saldogever na de verleaseperiode weer 100% van zijn of haar oorspronkelijke stikstofruimte kan gebruiken. Overweegt u de optie van verleasen, neem gezien de complexiteit contact met ons op.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Stefan van Summeren Manager / Adviseur Bedrijfslocatie bij Flynth Stefan van Summeren

stefan.vansummeren@flynth.nl