Laatste kans om achterstand coronabetalingsregeling in te halen

 
Laatste kans om achterstand coronabetalingsregeling in te halen
Gepubliceerd: 24-04-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Ondernemers die op 24 maart 2023 achterliepen op de betalingsregeling voor coronabelastingschulden, ontvangen vanaf 11 april een brief van de Belastingdienst. De brief geeft inzicht in de opgebouwde schuld en de mogelijke vervolgstappen. Om gebruik te blijven maken van de betalingsregeling, moeten zij na ontvangst van de brief binnen 14 dagen de achterstand inlopen of afspraken maken met de Belastingdienst.

In de brief ‘Achterstanden betalingsregeling bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis (en aangifte- en betalingsverplichtingen)’ staat:

  • aan welke voorwaarde(n) van de betalingsregeling de ondernemer niet voldoet: achterstand in het betalen van de termijnbedragen van de betalingsregeling en/of achterstand in het voldoen aan nieuwe aangifte-en betalingsverplichtingen;
  • wat het actuele termijnbedrag per maand of kwartaal is;
  • wat de ondernemer moet doen om de achterstand te herstellen;
  • hoe de ondernemer om aanpassing van de betalingsregeling bijzonder uitstel kan vragen, zodat er (tijdelijk) meer financiële ruimte komt.

Onderneem actie binnen 14 dagen

Ondernemers moeten binnen 14 dagen na de dagtekening van de brief de achterstand inlopen of afspraken maken met de Belastingdienst over een mogelijke aanpassing van de betalingsregeling. Gebeurt dat niet, dan wordt de betalingsregeling beëindigd en moet de hele bestaande schuld in een keer worden betaald. U ontvangt dan vanaf eind mei 2023 een beschikking waarmee de betalingsregeling wordt ingetrokken. Daarna heeft u nog 14 dagen de tijd om de totale coronabelastingschuld, inclusief de verschuldigde invorderingsrente, te betalen, om invorderingsmaatregelen (en bijbehorende kosten) te voorkomen. Voor de nieuwe schulden van na 1 oktober 2022 geldt dat daarvoor de reguliere invordering wordt opgestart, als deze niet tijdig betaald worden.

Ontvangt u de brief van de Belastingdienst over achterstanden van uw betalingsregeling, of heeft u deze al ontvangen? Ga dan direct na wat uw mogelijkheden zijn en onderneem actie. Wilt u advies over uw passende vervolgstappen voor u als ondernemer? Wij staan voor u klaar.

Tot slot

De betalingsregeling duurt maximaal vijf en in een aantal gevallen zelfs zeven jaar. Tijdens die periode blijft de Belastingdienst natuurlijk controleren of er wordt voldaan aan de voorwaarden van de betalingsregeling.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: