My Flynth
Nieuws

Kleine ondernemersregeling; in meerdere situaties van toepassing?

Gepubliceerd: 16-05-2018, laatst gewijzigd: 02-07-2018

Vanaf 1 januari 2018 is de landbouwregeling vervallen. Ieder agrarisch bedrijf dient btw-aangifte te doen. Binnen de btw kennen we ook de zogenaamde “kleine ondernemersregeling”. Er zijn situaties denkbaar dat ook ondernemers met een grotere omzet profijt hebben bij deze regeling.

KOR

De kleine ondernemersregeling is een aparte regeling binnen de omzetbelasting. Ondernemers (natuurlijke personen) kunnen een vrijstelling aanvragen als ze een btw-afdracht hebben van minder dan € 1.883, na verrekening voorbelasting en op jaarbasis. Als dit bedrag kleiner is dan € 1.345 hoeft er zelfs helemaal geen btw meer afgedragen te worden aan de fiscus.

Melkveehouders hebben vaak een veel grotere omzet waardoor ze vaak niet in aanmerking komen voor deze kleine ondernemersregeling. Toch zijn er zeker situaties denkbaar dat ook ondernemers met een grotere omzet profijt hebben bij deze regeling.

Voorbeeld

We gaan uit van iemand die voor de inkomstenbelasting gestaakt is en dus geen ondernemer meer is in het kader van de inkomstenbelasting. De betreffende persoon staat nog wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en verbouwt en verkoopt een paar hectare maïs. Voor deze activiteit is hij dan wel ondernemer in het kader van de omzetbelasting. We noemen hem gemakshalve particulier.

Wanneer een ondernemer maïs koopt van een particulier en de particulier brengt € 1.060 in rekening (€ 1.000 product + € 60 btw), dan kan de ondernemer de betaalde btw à € 60 terugvorderen. De particulier kan een beroep doen op de vrijstelling waardoor hij de € 60 niet hoeft af te dragen.

Zonnepanelen en meer

Zo zijn er meer zaken denkbaar waarbij men gebruik kan maken van deze regeling. Veel particulieren maken bijvoorbeeld al gebruik van de KOR bij de aanschaf van zonnepanelen. De particulieren krijgen dan de betaalde btw op de aanschaf terug. Ze hoeven in latere jaren geen btw af te dragen over de terug geleverde stroom omdat deze beneden de € 1.345 blijft.

De KOR heeft de fiscus inmiddels al veel geld gekost. Mede daarom is er op dit moment discussie of en in welke vorm de regeling moeten worden voorgezet.

Meer weten?

We zetten onze ervaring ook graag voor u in. Vragen of advies over belastingen en fiscaliteit? Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via e-mail agro@flynth.nl of via 088 236 77 77.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Freddy van Ditshuizen

Freddy.vanDitshuizen@flynth.nl