Praktijkverhaal

JUB Holland: sprekend voorbeeld van succesvolle bedrijfsopvolging

Gepubliceerd: 21-02-2017, laatst gewijzigd: 25-04-2022

Bedrijfsopvolging is een actueel thema. Uit onderzoek van Prof. Dr. Pursey Heugens blijkt dat slechts drie van de tien bedrijven de eerste generatiewisseling overleven, na de tweede generatie is dit nog dertien procent en bij de derde generatie loopt dit terug tot drie procent. Maar niet bij bloembollenspecialist JUB Holland. Want daar zit nu al de vierde generatie in de directie.

Dit is één van de redenen dat JUB Holland de Tuinbouw Ondernemersprijs heeft gewonnen. De stabiele indruk die het bedrijf maakt, sprak de jury erg aan. Deze stabiliteit komt mede doordat het proces van bedrijfsopvolging samen met Flynth goed is ingericht en wordt beheerd. Om dit voor de toekomst ook goed te regelen, wordt er nu een speciaal ‘familiestatuut’ opgesteld.

Vierde generatie aan het roer

Jaap-Jan Uittenbogaard, vierde generatie, vormt samen met zijn broer en twee achterneven de directie. “Van de vier directieleden is nog één achterneef van de derde generatie. Achterneef Dolph is recent toegetreden tot de directie. Na eerst een paar jaar buiten het bedrijf gewerkt te hebben, heeft hij nu deze stap gemaakt. Inmiddels zijn we ook bezig met het ‘afscheid’ van mijn andere achterneef, hij is 64. Als laatste van de derde generatie zal hij binnen een paar jaar afscheid nemen. Aangezien dit soort trajecten tijd kosten, zijn we eigenlijk continu bezig met een stukje bedrijfsoverdracht.”

Familiestatuut

Flynth is al meer dan twintig jaar de vaste accountant en adviseur van JUB Holland. Vanuit die rol zijn ze ook betrokken bij de bedrijfsopvolging. JUB Holland is de afgelopen jaren flink gegroeid en blijft groeien. Om dit allemaal in goede banen te leiden komt er het familiestatuut. Uittenbogaard: “In dit statuut zijn onze kernwaarden en de bedrijfscultuur vastgelegd. Verder zijn er afspraken in opgenomen over hoe het bedrijf verdergaat en wat er gebeurt als er geen geschikte opvolging is. Over deze punten sparren we regelmatig met de specialisten van Flynth. Zij weten wat de eventuele fiscale, financiële en juridische gevolgen zijn. Verder kennen zij ons bedrijf door en door. Een extra paar ogen is juist bij dit soort belangrijke zaken erg belangrijk!”

Rol Flynth

Marcus Berg is als Flynth-adviseur betrokken bij het samenstellen van het statuut. Hij komt al vanaf 1999 bij JUB Holland over de vloer en kent de familie Uittenbogaard goed. Berg: “Voor een goed statuut is het belangrijk dat we samen in kaart brengen waar de familie voor staat, welke visie ze hebben en waar ze belang aan hechten. Door dit nu vast te leggen, kunnen eventuele beslissingen in de toekomst daaraan getoetst worden.”

Berg: “Voor mij als adviseur geeft het statuut houvast. Bij iedere volgende stap die de familie wil zetten, weet ik snel of het past binnen wat er is afgesproken of niet. Verder is het een belangrijke tool als de vijfde generatie het bedrijf gaat overnemen. Of juist als er geen opvolging klaarstaat en er misschien over verkoop wordt nagedacht. De basis en kernwaarden van het bedrijf staan dan vast in het statuut. Beter met de toekomst van je bedrijf en eventuele overdracht kun je toch niet bezig zijn?”

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 236 73 00

Gerelateerde artikelen

Marcus Berg Senior Belastingadviseur bij Flynth Marcus Berg