Introductie melkcertificaten FrieslandCampina

 
Introductie melkcertificaten FrieslandCampina
Gepubliceerd: 17-10-2021, laatst gewijzigd: 24-01-2024

FrieslandCampina heeft haar leden-melkveehouders geïnformeerd over de nieuwe ledenfinanciering via melkcertifcaten. De melkcertificaten dragen bij aan de kwaliteit van het eigen vermogen van Friesland Campina. Hierdoor verbetert de kredietwaardigheid van de coöperatie. Als lid-melkveehouder dient u te investeren in melkcertificaten. Uiterlijk 17 december 2021 dient u een keuze te hebben gemaakt uit de verschillende financieringsmogelijkheden. Bij het maken van uw keuze zijn de financiële en eventuele fiscale gevolgen van belang.  

De melkcertificaten zijn gekoppeld aan de jaarlijkse hoeveelheid geleverde melk. De uitgifte van de melkcertificaten gebeurt op basis van geleverde kilogram melk in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2021. Op 1 januari 2022 geeft Zuivelcoöperatie Friesland Campina melkcertificaten uit aan haar leden veehouders ter waarde van 8 euro per 100 kilogram geleverde melk. Stel u levert 1 miljoen kilogram melk, dan dient u dus over €80.000 aan leveringscertificaten te beschikken. Wanneer uw melkleverantie stijgt, zult u dus ook over meer leveringscertificaten moeten gaan beschikken. De melkcertificaten zijn een voorwaarde voor het ontvangen van de contante nabetaling.   

Melkcertificaten worden uitgegeven per lid. Voor melkveebedrijven met meerdere leden (maten, vennoten)  wordt uitgegaan van de verdeling (deelnamepercentages) binnen het bedrijf. Elk bedrijf heeft daarom vanuit Friesland Campina een brief voor het totale bedrijf ontvangen en een brief per individueel lid. Dit zijn dus verschillende brieven.  

Financiering melkcertificaten  

De melkcertificaten kunnen op verschillende manieren worden gefinancierd: via eenmalige inwisseling van ledenobligaties-vrij, ledenobligaties-vast en / of ledencertificaten, via contante middelen, via uitgestelde betaling of via een combinatie. Het is mogelijk om gebruik te maken van het saldo op uw vrije ledenrekening. Bij meerdere leden binnen het bedrijf dan bent u vrij in wie de melkcertificaten financiert, mits het totaal van de melkcertificaten op bedrijfsniveau voldoende is.  

Beschikt u over onvoldoende ledenobligaties-vast en / of ledencertificaten om de melkcertificaten te financieren? Dan kunt u gebruik maken van de optie van uitgestelde betaling. Hierop betaalt u geen rente en de looptijd van de uitgestelde betaling is maximaal twaalf jaar. Aflossing gaat de eerste acht jaar via de contante nabetaling.  

Bedrijfsovername 

Is er sprake geweest van bedrijfsovername, of is er het plan om het bedrijf over te nemen?  Dan kan wellicht gebruik worden gemaakt van de bedrijfsovernameregeling. Belangrijk aandachtspunt:  de keuze voor de financiering van de melkcertificaten nu, kan gevolgen hebben voor de toepassing van de bedrijfsovernameregeling. De financiering van de melkcertificaten is hiermee dus een belangrijk aandachtspunt, waarnaar bij de bedrijfsovername goed naar gekeken moet worden.     

Fiscale gevolgen 

De belastingadviseurs van Flynth zijn nauw betrokken bij het overleg met de belastingdienst over de precieze fiscale gevolgen van de invoering van melkcertificaten en de omzetting van certificaten of obligaties. Op zeer korte termijn wordt meer duidelijkheid over de standpunten van de fiscus verwacht.       

Advies 

Flynth en Friesland Campina hebben ervoor gezorgd, dat de Flynth-adviseurs goed op de hoogte zijn van het systeem met melkcertificaten. Uw keuze voor de financiering kan financiële en fiscale gevolgen hebben. Contact met uw agro-adviseur bij Flynth hierover is belangrijk. Wij helpen u graag bij de juiste keuze.   

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

nieuws

Geschreven door: