My Flynth
Nieuws

Incubator maakt ondernemers van vluchtelingen

Gepubliceerd: 01-12-2015, laatst gewijzigd: 19-04-2016

Zo kopt RTL Nieuws vanochtend en inmiddels berichten diverse media over dit baanbrekende initiatief van een aantal gedreven ondernemers, waaronder Herbert van Hoogdalem: Incubators for Immigrants. Herbert heeft eerder dit jaar, samen met Lucette Vermeijden, een lingeriemerk in de markt gezet voor (ex-)borstkankerpatiënten: JolieCare. Sinds vanochtend het persbericht de deur uitging is de boel ontploft: "Een idee om een keer te stoppen met lullen, en te gaan poetsen. Iets met vluchtelingen, ja. Die namelijk helemaal geen uitzichtloze asielzoekersprocedure hoeven te volgen, als ze tenminste een beetje ondernemend zijn. En een goed idee hebben. Toen we dat gat eenmaal zagen, zijn we gaan rennen. In 4 weken tijd een incubator uit de grond gestampt, en na 31 minuten live was het eerste businessplan al binnen. Uit Syrië. Wat ook binnenstroomt: de donaties. En de pers. Ongelofelijk. Naast business plannen, zoeken we ook nog mede-ondernemers, ambassadeurs, co-incubators. Meld je vooral aan, als je wilt laten zien dat een beetje omdenken en een beetje hard werken vaak meer doet dan oeverloos discussiëren."

Waarom is Incubators for Immigrants opgericht?

Incubators For Immigrants is opgericht door een aantal gelijkgestemde ondernemers, die vonden dat er positieve actie ondernomen moest worden, in plaats van oeverloos gepraat. Door op een andere, constructieve manier te kijken naar het ‘probleem’, ontdekten zij een oplossing die de bureaucratie weghaalt, en daarmee vluchtelingen dezelfde kansen geeft als Nederlandse ondernemers, waardoor ze weer in hun kracht komen te staan. Een oplossing die erop gebaseerd is dat elk mens recht heeft op dezelfde kansen, dus ook de vluchtelingen die in Nederland zijn aangekomen. De stichting hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan het vluchtelingenprobleem, en tegelijkertijd de perceptie over vluchtelingen bij te sturen. Het zou mooi zijn als onze manier van denken (en vooral: handelen!) niet alleen de vluchtelingen zelf een kans geeft te integreren in onze maatschappij en met iets zinvols bezig te zijn, maar ook als het anderen (organisaties, individuen, bedrijven) inspireert om aan te haken, om te denken, bij te dragen of iets te doen.

Door wie is Incubators for Immigrants opgericht?

Het initiatief ontstond ooit bij Dennis Vermeulen, Jeroen Leinders en Herbert van Hoogdalem. Zij installeerden een bestuur dat bestaat uit Arthur van de Graaf, Rikko Voorberg en Sonja van Alphen, en traden zelf terug naar de Raad van Advies. Per slot van rekening moet iedereen nu eenmaal doen waar hij of zij goed in is.

Is Incubators for Immigrants een initiatief van de overheid?

Nee, IFI is een puur particulier initiatief van een groep betrokken ondernemers die zich de discussie en de beeldvorming rond de vluchtelingen aantrekt. We hebben geen banden met welke overheidsinstantie, politiek gedachtengoed of partij dan ook. Dat betekent niet dat we de discussie of de samenwerking met de overheid niet aan willen gaan. Integendeel, zelfs.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: