Ik verkoop mijn producten via bol en Amazon - wat nu?

 
Ik verkoop mijn producten via bol en Amazon - wat nu?
Gepubliceerd: 21-05-2021, laatst gewijzigd: 18-09-2023

In ons artikel Wat gaat er veranderen voor mijn webshop? heeft u kunnen lezen dat afstandsverkopen vanaf 1 juli 2021 belast in het EU-land van aankomst van de goederen. Als u uw producten verkoopt via een platform heeft u mogelijk te maken met andere btw-regels. In dit artikel gaan wij verder in op deze specifieke regels en wanneer deze op uw verkopen van toepassing zijn.

Nieuwe platformfictie

Een platform in de zin van deze regeling is een website of ondernemer die zelf geen verkoopovereenkomsten sluit, maar alleen de koop en verkoop van producten faciliteert van verschillende ondernemers. Dit zijn bijvoorbeeld websites (of een andere elektronische interfaces) waarop producten van verschillende ondernemers worden verkocht.

 

Met ingang van 1 juli 2021 worden platforms verantwoordelijk voor de btw-afdracht over producten die via dit platform aan consumenten worden verkocht. Hiervan is alleen sprake bij:

  • afstandsverkopen van goederen die van buiten de EU worden ingevoerd en een waarde hebben van maximaal € 150 per zending; of
  • afstandsverkopen of binnenlandse leveringen vanuit een opslagplaats in de EU door een ondernemer die is gevestigd buiten de EU. Hierbij is de waarde van de verzending niet relevant.

 

Als uw verkopen binnen één van deze categorieën vallen is het platform verantwoordelijk voor de btw-afdracht. Voor de btw worden in dat geval fictief twee leveringen onderscheiden. Allereerst een levering van u als verkoper aan het platform. Deze levering valt in principe onder het 0% btw-tarief. Vervolgens is er een levering van het platform aan de consument. Het platform moet de btw berekenen en afdragen. De goederen worden in werkelijkheid direct door u verzonden aan de consument.

 

Levert u goederen via een platform en vallen deze onder de nieuwe platformfictie? Dan gaat waarschijnlijk uw factuurstroom wijzigen. Daarnaast zal het platform mogelijk meer gegevens willen hebben van u of uw producten om aan hun nieuwe verantwoordelijkheid te kunnen voldoen.

 

Als u goederen verkoopt die worden verzonden vanuit een land buiten de EU, krijgt u te maken met invoer btw. Ook hiervoor gaan de btw-regels en het aangifteproces veranderen. Over dit onderwerp leest u binnenkort meer op onze website. In een apart artikel zullen wij ingaan op de zogenoemde invoerregeling.

 

Kunt u niet wachten? Lees ook onze brochure over de nieuwe e-commerce regels. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: