Ik verkoop goederen van buiten de EU, wat gaat er voor mij veranderen?

 
Ik verkoop goederen van buiten de EU, wat gaat er voor mij veranderen?
Gepubliceerd: 28-05-2021, laatst gewijzigd: 18-09-2023

In ons artikel Wat gaat er veranderen voor mijn webshop? heeft u kunnen lezen dat afstandsverkopen vanaf 1 juli 2021 belast in het EU-land van aankomst van de goederen. Dit geldt ook als de goederen afkomstig zijn van buiten de EU. In dit artikel gaan wij verder in op de goederen van buiten de EU en wat gaat veranderen ten aanzien van de invoer van deze goederen.

 

Speciale invoerregeling

Als goederen van buiten de EU worden verkocht aan consumenten binnen de EU, zullen de goederen bij de douane worden ingevoerd en op dat moment moet ook btw worden betaald. Tot 1 juli 2021 zijn zendingen met een waarde tot € 22 vrijgesteld van invoer-btw. Deze vrijstelling zal per 1 juli 2021 komen te vervallen. Hierdoor zal in principe over ieder pakketje dat de EU binnen komt btw verschuldigd worden bij invoer. Om de douane en het bedrijfsleven te ontlasten is er vanaf 1 juli 2021 een speciale invoerregeling voor pakketjes met een intrinsieke waarde van niet meer dan € 150.

 

Om van de nieuwe invoerregeling gebruik te kunnen maken moet aan de volgende drie voorwaarden worden voldaan:

  • De goederen worden vanuit een niet-EU land vervoerd naar de consument binnen de EU;
  • De intrinsieke waarde van de zending bedraagt niet meer dan € 150; en
  • De goederen zijn geen accijnsgoederen.

 

Aan de douane moet dan uw IOSS-nummer worden doorgegeven. Aan de hand van dit nummer weet de douane dat van de invoerregeling gebruik gemaakt wordt en is de invoer vrijgesteld van btw. De invoer-btw hoeft u dus niet meer voor te financieren. Dit geldt bij zowel de Nederlandse douane als bij de douane in andere EU-landen. Bijkomstig voordeel is dat de goederen naar verwachting sneller worden vrijgegeven door de douane en dus sneller bij uw klanten worden bezorgd.

 

Vervolgens ben u als verkoper via de IOSS-aangifte btw verschuldigd volgens de btw-tarieven die gelden in het land waar de goederen uiteindelijk aankomen. Voor de IOSS hoeft u zich maar in één land te registeren en via één IOSS-aangifte alle omzet binnen de hele EU aangeven.

 

Als u geen gebruik maakt van de invoerregeling, pakketjes met een waarde van meer dan € 150 en accijnsgoederen moeten via de ‘oude’ manier worden ingevoerd. Dat betekent dat degene die op het pakket als ontvanger is vermeld de invoer-btw moet betalen aan de douane (al dan niet via een postbedrijf of vervoerder). De omzet uit deze verkopen hoeft dan ook niet in de btw-aangifte of IOSS-aangifte aangegeven te worden.

 

Aanmelden uiterlijk 30 juni 2021

Om vanaf 1 juli 2021 gebruik te kunnen maken van de invoerregeling moet u zich hiervoor uiterlijk 30 juni 2021 bij de Belastingdienst aanmelden via Belastingdienst Zakelijk. Hiervoor heeft u e-Herkenning niveau 3 nodig. Ook voor de latere indiening van de IOSS-aangifte heeft u e-Herkenning nodig. Voorlopig lijkt de Belastingdienst nog niet met andere mogelijkheden te komen om aangiften in te dienen, bijvoorbeeld via software van intermediairs of boekhoudpakketten.

 

Verkoopt u goederen via een platform? In dat geval moet het platform zich aanmelden om gebruik te kunnen maken van de invoerregeling.

 

Wilt u meer weten? Lees ook onze leaflet over de nieuwe e-commerce regels!

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: