My Flynth
Nieuws

Huisvesting van arbeidsmigranten: regel het goed!

Gepubliceerd: 05-04-2019, laatst gewijzigd: 11-04-2019

Het is belangrijk dat arbeidsmigranten goed gehuisvest zijn. Als werkgever kunt u hen hierbij helpen. Zorg dan wel dat u aan de regels voldoet, bijvoorbeeld met een keurmerk.

Werknemers uit het buitenland vangen piek- en seizoensdrukte voor u op. Zij doen het werk waar u in Nederland onvoldoende geschikte arbeidskrachten voor kunt vinden. Het is dan ook belangrijk dat deze mensen goed gehuisvest zijn. Als werkgever kunt u hen hierbij op verschillende manieren helpen. Tegelijk is het niet de bedoeling dat de migranten voor hun huisvesting van u afhankelijk zijn. Dat benadrukte minister Ollongren van Binnenlandse Zaken onlangs in de Tweede Kamer.

Werknemers helpen

U kunt uw werknemers op verschillende manieren helpen om goede huisvesting te krijgen op het moment dat zij in Nederland aankomen. Bijvoorbeeld door voor hen te bemiddelen, maar ook door zelf huisvesting aan te bieden of hierover afspraken te maken met andere partijen. Op termijn is het wel belangrijk dat de arbeidsmigranten een eigen huur- of koopwoning zoeken, vindt de minister.

Voorwaarden looninhouding onder minimumloon

De minister wil niet dat werknemers volledig afhankelijk worden van werkgevers. Of dat werkgevers de huisvesting als verdienmodel gebruiken. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat uw werknemers tenminste het wettelijk minimumloon ontvangen. Alleen onder strikte voorwaarden mag u daar geld op inhouden voor zorgverzekering of huisvesting. Dit is sinds 1 januari 2017 vastgelegd in de Wet aanpak schijnconstructies (Was).

Keurmerk huisvesting

Volgens de Was mag u maximaal 25% van het minimumloon inhouden voor huisvesting. Daarvoor heeft u dan een schriftelijke volmacht van de betreffende werknemer nodig. Bovendien moet de huisvesting een kwaliteitskeurmerk hebben. Dat keurmerk moet komen van een instelling met accreditatie van de Raad voor Accreditatie. Bovendien moet het aansluiten bij de eisen voor huisvesting van werknemers volgens de cao voor uw sector.

Positief onderscheiden

Een goed voorbeeld van zo’n kwaliteitskeurmerk komt van de Stichting Normering Flexwonen. Dit keurmerk is in verschillende branches verplicht gesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Maar u kunt ook op eigen initiatief inschrijven bij het keurmerk en u zo positief onderscheiden in de markt.

Agrarisch keurmerk

In de agrarische sector hebben vakbonden en werkgeversorganisaties onlangs het Agrarisch Keurmerk Flexwonen gelanceerd. De eisen hiervoor sluiten aan bij de kortdurende huisvesting in deze sector. Bijvoorbeeld tijdens de oogst van asperges en hard fruit. Het accreditatieproces van dit keurmerk loopt nog. Het ministerie van Sociale Zaken moet beslissen of werkgevers met het keurmerk desondanks al huisvestingskosten mogen inhouden op het loon.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 
Remco Lootens

Remco.Lootens@flynth.nl