Hoge Raad verbiedt slapend dienstverband

Gepubliceerd: 09-12-2019, laatst gewijzigd: 19-12-2019

Werkgevers houden langdurig zieke werknemers soms in dienst om te voorkomen dat ze een transitievergoeding moeten betalen. De Hoge Raad heeft op 8 november bepaald dat dergelijke ‘slapende dienstverbanden’ niet meer zijn toegestaan. Heeft u als werkgever slapende dienstverbanden? Dan moet u die beëindigen. Flynth kan daarbij helpen. 

Langdurig arbeidsongeschikten kunnen na twee jaar ziekte hun werkgever verzoeken het dienstverband te beëindigen. U bent als werkgever na zo’n beëindiging wettelijk verplicht een transitievergoeding te betalen. Sommige werkgevers willen liever geen vergoeding betalen. Ze houden een langdurig arbeidsongeschikte werknemer dan in dienst, terwijl die thuis zit en geen loon meer krijgt. De Hoge Raad heeft nu beslist dat dit niet meer is toegestaan.

Compensatie door het UWV

Sinds april 2019 is in de wet geregeld dat werkgevers door het UWV worden gecompenseerd voor de transitievergoeding voor een langdurig zieke werknemer. De Hoge Raad stelt dat het argument dat een werkgever op kosten wordt gejaagd daarom niet meer opgaat.

Goed werkgeverschap

Bovendien is volgens de Hoge Raad duidelijk dat de wetgever af wil van de slapende dienstverbanden. Op u als werkgever rust de verplichting om, op verzoek van de werknemer, het slapende dienstverband te beëindigen, met betaling van de wettelijke transitievergoeding. Er zijn situaties waarin u een langdurig zieke werknemer wel in dienst mag houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.

Flynth helpt werkgevers verder

De adviseurs Arbeidszaken en Juridisch adviseurs van Flynth hielpen al een aantal werkgevers in geschillen over slapende dienstverbanden. Het ligt voor de hand dat nog meer werkgevers zich door het arrest van de Hoge Raad hiermee geconfronteerd zien. Geldt dat voor u ook? Dan staan we uiteraard voor u klaar.

Meer informatie?

Wij helpen u graag. Neem contact op met uw adviseur of direct met Michiel Hoogkamer. Michiel.hoogkamer@flynth.nl of bel 088 236 7620

 

 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Theme picker

Michiel Hoogkamer

Michiel.Hoogkamer@flynth.nl