Nieuws

Hoe zit het met de eco-regeling?

Hoe zit het met de eco-regeling?
Gepubliceerd: 20-07-2022, laatst gewijzigd: 27-07-2022

Vanaf 1 januari 2023 start het nieuwe GLB. Een grote verandering in het nieuwe GLB is de nieuwe eco-regeling. Met het uitvoeren van eco-activiteiten draagt uw bedrijf bij aan vijf doelen: bodem, biodiversiteit, klimaat, landschap en water. U kiest zelf welke activiteiten passen bij uw bedrijf en percelen. Als u de eco-activiteiten goed uitvoert, verdient u punten. U moet een minimaal aantal punten halen op de verschillende doelen (biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. Scoort u op alle 5 doelen voldoende punten? Dan voldoet u aan de instapeis voor de eco-regeling. De inspanning die u levert bepaalt of uw bedrijf in de categorie brons, zilver of goud valt. Hiermee wordt de hoogte van de premie per hectare vastgesteld. 

Puntensysteem 

Op de site van RVO vindt u informatie over de eco-activiteiten, puntensysteem en waarde per eco-activiteit. De regeling is definitief als de Europese Commissie het Nationaal Strategisch Plan van Nederland heeft goedgekeurd. Minister Staghouwer gaf aan dat punten en waarden worden aangepast, met name voor de akkerbouw, om betere aansluiting te hebben met de praktijk. 

Rustgewas 

Eens per 4 jaar moet op een perceel een rustgewas komen. Dit heeft vooral forse effecten voor de akkerbouw. Hoe kunt u dit zo goed mogelijk inpassen voor uw bedrijf? Wat is mogelijk in samenwerking verbanden nu van de melkveehouderij ook het nodige wordt verwacht qua grondgebondenheid? 

Kennis om u te ondersteunen 

De deelnamemelding voor het nieuwe GLB moet voor eind dit jaar al bij RVO zijn. Zaak om tijdig en goed van de veranderingen op de hoogte te zijn. Alleen dan kunt hier goed op inspelen en de juiste keuzes maken. Diverse Flynth adviseurs hebben afgelopen periode in verschillende pilotprojecten voor het nieuwe GLB mee gedraaid. Hiermee heeft Flynth voor u al de benodigde kennis in huis om u te ondersteunen. Zo kunt u later straks met een gerust hart uw deelnamemelding bij RVO (laten) indienen. 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777
Hans Scholte Senior Bedrijfsadviseur bij Flynth Hans Scholte