Hoe ziet uw duurzaamheidsagenda eruit?

 
Gepubliceerd: 18-03-2021, laatst gewijzigd: 02-03-2023

In 2015 is het klimaatakkoord van Parijs tot stand gekomen, gevolgd door een nationaal klimaatakkoord in 2019. Als ondernemer kun je hier niet meer om heen. Hoogtijd dus om duurzaamheid te omarmen. Maar hoe? Waar liggen in uw organisatie de kansen? In een drieluik nemen wij u mee in hoe u kunt inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Belang van duurzaamheidsagenda

Naast dat het omarmen van duurzaamheid binnen uw organisatie – met alle akkoorden en rechtelijke uitspraken – steeds minder vrijblijvend wordt, biedt het ook mogelijkheden in het inperken van risico's. Hierbij kunt u denken aan het inspelen op klimaatveranderingen, zoals extreme temperaturen, droogte of overstromingen. En ook aan extreme prijsschommelingen van grondstoffen.

Duurzaamheid biedt naast het inperken van de risico's ook kansen. Kansen om kosten te besparen én zelfs kansen om meer inkomsten te creëren. Het afgelopen jaar hebben we ervaren dat thuis werken niet alleen in reistijd, maar ook in CO2-uitstoot kosten besparend is gebleken. Ook kunt u bij kostenbesparing denken aan een rentekorting bij financiële instellingen en ook subsidies die een op het oog dure duurzame investering betaalbaar maken.

En wat levert het u op? U kunt zich met een duurzame bedrijfsvoering of zelfs duurzame producten onderscheiden van de concurrenten. In een maatschappij waarbij de consument steeds vaker duurzamere keuzes maakt, levert dit kansen op.

Uw duurzaamheidsagenda in vier stappen

Hoe uw duurzaamheidsagenda eruit gaat zien wordt mede bepaald door de aard van uw onderneming.

1. Wat is het doel van uw agenda?
Is inzet op duurzaamheid een noodzaak vanuit wet- en regelgeving? Of is het voor u juist een kans om u te onderscheiden van uw concurrenten. Bepaal vooraf met welk doel u uw agenda opzet, zodat u bij stap 3 de juiste keuzes maakt.

2. Waar liggen de risico's en kansen?
Een analyse om de risico's en kansen en daarmee ook de prioriteiten en focus inzichtelijk te maken, kan u helpen bij het opstellen van uw agenda. Richt u zich bij de analyse op de volgende zeven aspecten: product en productieproces, gebouw, vervoer, inkoop, afval, personeel en uw businessmodel.

3. Stel prioriteiten en bepaal focus
Welke maatregelen hebben het meeste effect? Welke dragen bij aan uw doelstellingen? Verlies hierbij uiteraard ook de haalbaarheid niet uit het oog.

4. Verankering
Het succes van uw duurzaamheidsagenda hangt af van de mate waarin u het in uw organisatie verankerd. Maak uw resultaten daarom meetbaar en zichtbaar voor zowel uzelf, uw medewerkers, als uw toeleveranciers en klanten. En vergeet succes niet te vieren.

In het volgende deel van dit drieluik gaan we in op besparen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: